Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Civitas / Viața civică maghiară devine și mai dinamică în Transilvania

Viața civică maghiară devine și mai dinamică în Transilvania

„– Cum se spune în limba română: Pályázat?” Această întrebare se poate auzi și în ziua de azi relativ frecvent, dovedind că procesul obținerii fondurilor nerambursabile de la diferite instituții de stat sau fundații, este mult mai populară în rândul organizațiilor civice maghiare, decât în societatea română.

Campaniile de informare în limba maghiară a tineretului și a micilor grupări civice legat de posibilitățile de a obține bani pentru administrarea unei asociații, s-au dovedit rodnice. Astăzi nu prea găsești elev maghiar de liceu care să nu știe de posibilitățile de obținere a banilor de la fundații cuoscute precum Communitas din Transilvania sau Bethlen din Budapesta.

Cunoscând acest mecanism – de fapt motorul societății civice moderne –, în rândul maghiarilor a scăzut vizibil numărul acelora care folosesc sintagma „esti trădător, că ești plătit de...”, sau „esti coada de topor a ... că primești bani de la Fundatia X.”

Ba mai mult, în rândurile ONG-urilor maghiare există o concurență mare pentru a identifica cât mai multe informații despre fundații și instituții din țară și de peste hotare, care ar putea subvenționa activitatea unui grup civic. Datoită acesteia societatea maghiară din Transilvania este (auto)organizată la un nivel atât de ridicat, încât nici nu mai poate fi vorba de inexistența unei autonomii culturale reale. 

Pentru mine a fost și este de neînțeles cum de societatea română este așa subinformată în acest domeniu vital al existenței civice. Cum de se mai aude în România întrebări de genul „de cine sunteți plătiți?” O întrebare altminteri cu valențe comuniste, sugerând că este normal să lucrezi gratis pentru societate. Respectiv: „A fi superpatriot înseamnă să nu faci nimic pentru societate, ci să stai la pândă, să vezi când poți băga bețe în roata acelora care vor să facă ceva”.

Dovada cea mai bună că maghiarii continuă să-și dezvolte societatea lor în Transilvania este că în aceste zile s-a lansat cărticica întitulată „Pályázz a jövődre!”, adică... Adică iată, iarăși nu se găsesc cuvinte în română ca să acopere exact ceea ce înseamnă acest titlu. Cam așa s-ar putea traduce: „Fă-ți proiecte de viitor folosind fondurile nerambursabile oferite pentru tine de viață”.

Cărticica este o comoară pentru acele ONG-uri care au idealuri, principii, au chef și putere de a înfrumuseța lumea. Lista fundațiilor și instituțiilor care oferă acest tip de sprijin era tratată până acum cu o discreție destul de mare, niciun ONG neavând interes să informeze pe celălalt că în țara X există o fundație care sprijină cu mare bucurie diferite activități civice. 

Iată, de acum încolo viața civică maghiară devine și mai dinamică în Transilvania, ONG-urile având șanse sporite de a se transforma în instituții.

Scriind aceste rânduri, îmi aduc aminte cu groazăde acel orășel din România, unde nu am găsit un ONG să-i ofer o colaborare din care ar putea câștiga mii de lei. „Noi nu vrem să fim plătiți de străini „ – îmi spunea un mândru consilier local...

Iată, unde începe sfărșitul unei societăți subinformate, ținută voit în beznă.Sus