Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Povestea de viață a unui moț din munte

Povestea de viață a unui moț din munte

Avram Gheorghe are 63 de ani și vine din comuna Poiana-Vadului, județul Alba. Este un comerciant de lemn. Practică această meserie de la vârsta de 12 ani, meserie dusă mai departe de la tată la fiu, însă cel mai mult a învățat de la bunic – mărturisește el.„Am moștenit această meserie, practic ea m-a ales pe mine. Noi lucrăm în această meserie din timpuri vechi, de la strămoși, până acum. Suntem moții din munți.”

Vine în Cluj doar cu produsele lucrate, le aduce cu autobuzul. Acasă le prelucrează iarna, în ianuarie și
februarie, apoi le aduce pentru vânzare în Cluj. Avram Gheorghe vinde și face de toate: cozi de coasă, de lopată, de secure, sucitoare, mojere, greble, butoiașe, linguri, cuțite de vinete, funduri pentru tocat, cepuri (canale) pentru butoaie și încă multe alte articole din lemn. Iar articolele sunt făcute din acăți, frasin, târș.Domnul Gheorghe vinde aici de 45 de ani „de când era piața în față la Republica, piața Mihai Viteazul”.

Ei sunt ultimii care mai practică această meserie: „supraviețuim ca rândunica, copii noștri au plecat în străinătate, la muncă, iar nouă ne este foarte greu să câștigăm un ban.”

Copii plecați mai vin acasă doar să ajute la adunarea recoltei, după aceea pleacă înapoi. După spusele lui nu crede că va mai prospera sau chiar va mai merge mult această afacere, el crede că în 2-3, maximum 4 ani nu vor mai putea vinde produsele. După spusele lui, moților din munte le-a mers foarte bine până în anii '70, au avut gospodărie, au prelucrat lemnul, au putut să trăiască în condiții decente, însă de atunci din greu în mai greu au ajuns.Niciodată nu și-au închipuit cum copiii lor, nepoții și strănepoții vor fi aproape nevoiți să plece ca să îi ajute pe părinții și bunicii rămași acasă, și că familiile se despart ca să fie uniți.

Avram Gheorghe a istorisit o întâmplare adevărată, care face parte din istoria noastră, din realitatea cotidiană, o fărâmă din povestea unui popor. Am văzut o familie de moți care își câștigă pâinea cu muncă cinstită și adevărată.

El poate să fie un exemplu pentru fiecare dintre noi prin atitudinea față de meserie.

Sus