Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Civitas / Mic dejun pentru bicicliști în Tîrgu-Mureș

Mic dejun pentru bicicliști în Tîrgu-Mureș

Timp de șase zile bicicliștii din Târgu-Mureș au fost așteptați cu mic dejun în diferite intersecții ale orașului. Organizatorii prin acest gest au dorit să răsplătească cetățenii care folosesc bicicleta pentru a se deplasa la muncă.

— Care este scopul acestui eveniment? – l-am întrebat pe organizatorul evenimentului Gál Sándor (Fundația Comunitară Mureș) despre scopurile, mesajul și rezultatele programului.— În cadrul evenimentului am făcut o campanie de conștientizare pentru bicicliști și am verificat dacă bicicletele au fost echipate conform codului rutier, precum cu lumini sau reflectorizante. Am realizat și un sondaj despre obiceiurile bicicliștilor: cu ce scop folosesc bicicleta, care rute le folosesc, dacă au loc amenajat unde să lase bicicleta la locul de muncă. Nu în ultimul rând i-am recompensat pe cei care folosesc bicicleta pentru a se deplasa la locul de muncă dimineața: le-am oferit o cafea fierbinte și câte un croissant.

— De unde a venit ideea organizării unui astfel de eveniment?

— În Ungaria sunt organizate astfel de evenimente regulat în toată țara și am încercat și noi, am testat aici, în Tîrgu-Mureș.

— Cu ce experiențe și rezultate ați încheiat programul?

— Am reușit să verificăm aproximativ 400 de bicicliști .Rezultatele sunt bune, peste așteptările noastre, noi am estimat 30-50 de bicicliști pe zi, iar în ficare zi au fost mai mulți. Sperăm că vom avea posobilitatea financiară să organizăm astfel de evenimente și în viitor.
Programul a fost sponzorizat de două firme locale care au sprijinit acest eveniment cu cafea și cu prăjituri. Dorin Ogleja, unul dintre parteneri spunea: „Prin acest program am încercat să încurajăm mersul pe bicicletă. Astfel am încurajat sănătatea, aerul curat, adică circulația eco. Cei care merg la serviciu cu bicicleta și au intersectat prin punctele noastre, au fost serviți cu câte o gustare.”

– Am venit împreună cu colegii mei ca să susținem și noi acest eveniment. Mesajul nostru ar fi că trebuie să ne schimbăm și noi, bicicliștii, dar inclusiv și conducătorii auto mentalitatea față de traficul cu bicicletă” – spunea unul dintre participanții evenimentului.„Mă deplasez la serviciu cu bicicleta în fiecare zi. Prin folosirea bicicletei încerc să fac ceva pentru sănătatea mea, totodată e un gest pentru ocrotirea mediului înconjurător. Mă bucur că astfel de evenimente sunt organizate și în orașul nostru” – afirma un alt participant.

Surse imagini: Fundația Comunitară Mureș Facebook
https://www.facebook.com/FundatiaComunitaraMures/?fref=ts

Sus