Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Civitas / Societatea maghiară își stimează seniorii – József Somai

Societatea maghiară își stimează seniorii –  József Somai

Unul dintre cei mai cunoscuți economiști maghiari din Transilvania – organizator civic de temut în perioada refacerii instituțiilor socio-culturale maghiare în anii 1990 – József Somai s-a aflat azi în situația de a-și sărbători frumoasa vârstă de 85 de ani... la o lansare de carte al cărei personaj principal era el însuși. Surpriza sărbătoritului era pe cât de profundă, pe atât de... pragmatică, deoarece fostul dascăl a văzut cu propriii ochi cum se adună în jurul său directori, politicieni, tineri economiști, redactori șefi și foști colegi de la Universitatea Bolyai, numai și numai cu scopul de a-l sărbători cu gânduri curate.Cartea intitulată Civil jóság – civil hatékonyság (în traducere: Frumusețea și eficiența civicului) este o incursiune în viața unei personalități complexe – profesor, politician, economist, secretar, (co)fondator de asociații civile vitale pentru minoritatea maghiară din România – care și-a dedicat, practic, toată viața societății maghiare din România.Cea mai mare realizare legată de numele lui este fondarea organizației breslei economiștilor maghiari, punând un accent remarcabil pe educația tineretului maghiar economist. Era un pionier adevărat al reintroducerii în circuitul retoricilor social-politice al expresiilor specifice maghiare din economie, organizatorul unui sistem întreg de comunuicații moderne dirijate spre societatea largă.

                                                                        ***
Educația modernă marca Somai se simte clar atunci când foștii săi elevi sunt rugați să spună câteva cuvinte cu această ocazie-surpriză. Acești tineri comunică foarte ușor cu presa, cunoscând atât bazele comunicării, cât și psihologia maselor.

– Pe Jóska bácsi îl știm încă din 1997, din momentul când am aderat la fracțiunea de tineret a Asociației Economiștilor Maghiari din România – spune talentatul economist tânăr Csatlós Pál. De-a lungul timpului, am învățat foarte multe de la el, fiind impresionat de numărul și amploarea proiectelor de interes comun, realizate de acesta. Este o personalitate care a dat mai departe multor generații foarte multe principii sănătoase de funcționare a unei societăți civile normale.

– Domnul Somai este, de fapt, mentorul meu – mărturisește tânărul economist Mikó Gergely. Lucrând și eu la Asociația Economiștilor Maghiari din România, unde domnul este președinte de onoare, ne arăta calea de recunoaștere a înaintașilor noștri, fiind pe această cale un model pentru noi.

                                                                     ***
La această sărbătoare au fost prezente nenumărate personalități din viața societății maghiare, printre care și fosta profesoară de fizică nucleară a fostei Universități Bolyai, Farkas Anna, care, la cei 80 de ani ai săi, își amintește perfect prima întânire cu economistul senior, Somai József.– Atunci când l-am întâlnit prima dată nu era încă așa vestit ca acum – spune zâmbind profesoara, făcând aluzie la tinerețe, ca atare, când oamenii încă nu-și dau silința pentru a se gândi mult la viitor. – Era în 1955, ani apăsători , la fosta Universitate Bolyai, unde s-a ținut o petrecere tovărășească unde viitorul politician Nagy Benedek (a cărui perseverență stă la baza introducerii materiei Istoria maghiarilor în clasele 6-7) cânta foarte bine la clarinet. Deci, Nagy Benedek cânta la clarinet și tânărul Somai József dansa foarte elegant.

Ba chiar cu o eleganță bătătoare la ochi. Eu am terminat liceul la fosta Școală Reformată de Fete (actuala Apáczai) și făceam ochi dulci acestui tânăr...

Am uitat să vă spun că viitoarea sa soție, Gyöngyi, mi-a fost colegă de clasă, așa că oioi, știam multe despre el... Cine ne-a fost diriginte? Neufeld Ágnes...

– Totuși cu ce v-a impresionat acest economist de talie europeană?

– Știu că așteptați răspunsul, cum că „deja în tinerețe era un talent strălucitor pe teme economice”. Poate că era, însă eu am l-am remarcat la dans, respectiv la gulașul făcut de el la Rimetea...

Dar mă bucur foarte mult văzând cum îl înconjoară lumea, cum îl aplaudă cu o sinceritate remarcabilă...
Sus