Joi, 22 August 2019
Joi, 22 August 2019


Civitas / Votați tăblițele multilingve!

Votați tăblițele multilingve!

„Pentru afișarea tăblițelor multilingve nu trebuie oferite mai multe drepturi, ci trebuie recunoscute și respectate cele existente. ” – spune Bethlendi András, unul dintre activiștii civili ai grupării Musai-Muszáj.– Mișcarea Musai-Muszáj s-a înființat în martie 2015, și de atunci încearcă să-l determine pe primarul Emil Boc să amplaseze tăblițele multilingve Cluj-Napoca/Kolozsvár/Klausenburg la intrările în oraș. Au organizat flashmoburi, au strâns semnături, au făcut petiții, și au strâns o grămadă de oameni în jurul lor, români și maghiari, care cred că amplasarea acestor tăblițe pe lângă faptul că este obligatoriu ar fi o chestie de bun simț față de clujenii maghiari În primăvara anului 2015 mișcarea a câștigat și concursul de proiecte inițiat de Com’on Cluj la care au participat mai mult 400 de proiecte – declară cunoscutul activist civic.

În 2016, același Musai-Muszáj participă la concursul Com’on Cluj și este foarte aproape de a câștiga încă o dată. Astfel, vor primi bani pentru proiectul cu următoarea descriere: „În acest an vom surprinde marele public cu panouri de informare bilingve 3D și cu o colecție a celor mai frecvente întrebări legate de plăcuțele bilingve.” Vezi: http://comoncluj.ro/votes/initiative/122Așadar, Musai-Muszáj va amplasa panouri de informare bilingve în oraș pe banii primăriei, aceeași instituție, care nu vrea să instaleze plăcuțele multilingve. Pare o idee foarte bună...– Amplasarea tăblițelor multilingve nu ține de cunoașterea sau necunoașterea limbii române. Tăblițele multilingve simbolizează nivelul de acceptare a comunităților lingvistice, buna coabitare și respectul mutual dintre aceștea – spune Bethlendi András. – în Europa, drepturile suedezilor din Finlanda sau germanilor din Italia sunt mult mai ample și întinse pe mai multe domenii decât cele ale maghiarilor din România. Pentru afișarea tăblițelor multilingve nu trebuie oferite mai multe drepturi, ci trebuie recunoscute și respectate cele existente. În Ungaria, spre deosebire de procentul de 20% din România, afișarea tăblițelor multilingve este obligatorie dacă procentul unei minorități depășește 15% din totalul populației – explică Bethlendi András.

                                                                       ***

Conform unui sondaj CCST (Casa de Cercetări Sociologice Transilvania) reiese faptul că 40,22% dintre clujeni sunt pentru așezarea tăblițelor multilingve, 35% au un punct de vedere neutru în această cauză, iar doar 24,68% sunt împotriva acestora.

Proiectul Musai-Muszáj pentru tăblițele multilingve se poate vota aici http://comoncluj.ro/votes/initiative/122

 


Sus