Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Măsura fericirii canine

Măsura fericirii canine

Admirând exemplarele care treceau prin fața arbitrilor cu pași grațioși, de multe ori m-am întrebat câtă trudă se ascunde în spatele premiilor pentru care se luptă proprietarii câinilor. Oare cine decide cum trebuie să arate un câine de rasă de „bani gata”?Cât de obosiți pot fi acești câini și stăpânii lor după o zi îndelungată de arbitraje care se termină cu premierea care se poate întinde până seara târziu, iar ziua următoare o iau de la capăt – îmi puneam întrebările, le adresam câteodată și proprietarilor, iar gândurile care mă înconjoară la expozițiile canine, de data aceasta vrând-nevrând s-au întâlnit de cele ale specialistului care se situează la celălalt capăt al prieteniei cu animalele – cel al libertății depline.Competiția canină organizată în orașul de pe malul Mureșului, are o tradiție de 46 de ani, mult agreată și de locuitorii județului. În acest an expoziția internațională, care de unsprezece ani poartă numele de Dracula Golden Trophy sau Dracula Dog Show s-a desfășurat în data de 3–4 septembrie în Parcul municipal, iar premierea și Best in show-ul a avut loc sâmbătă seara în piațeta din fața cetății, ceea ce a atras spectatori într-un număr semnificativ.Primul weekend de început de toamnă, cu raze de soare încă intense, a umplut hotelurile și pensiunile din Tîrgu-Mureș precum și în localitățile limitrofe. Cupa Kinder și expoziția canină internațională a atras numeroși participanți și simpatizanți ai acestor evenimente.
La una dintre cele mai prestigioase concursuri canine și-au anunțat prezența peste 150 de rase din 23 de țări, iar cei douăzeci de arbitri de peste hotare au efectuat în total 3000 de arbitraje, câte 1.500 pe zi. Pe parcursul celor două zile cei opt sute de participanți la competiția canină au fost arbitrați fiecare de șase ori, valoarea fiecăruia fiind astfel confirmată de către șase arbitri – ne-a declarat președintele Asociației Chinologice din Tîrgu-Mureș, Lokodi Csaba Zsolt.Președintele onorific, dar și părintele asociației chinologice mureșene, dr. Kelemen Atilla, care a obținut titlul de arbitru în anul 1967 în Ungaria, activând ca arbitru național și internațional, iar timp de 22 de ani ca președinte al Colegiului de Arbitri din România, ne-a povestit despre începuturile expozițiilor canine.

„În 1969 la inițiativa lui Fodor Géza din Arad s-au pus bazele unei noi Asociații Chinologice din România, iar pentru înregistrare era necesară semnătura a 21 de persoane fizice. Dintre aceștia doar eu mai sunt în viață și Bogdán Imre din Cluj. Prima expoziție canină s-a organizat la Arad, a doua în Oradea și a treia pe plan național, iar prima din Tîrgu-Mureș a fost organizată în 1970. De atunci acest eveniment a avut loc fără întrerupere. La început competițiile erau naționale, dar cu timpul ele au devenit recunoscute pe plan mondial. La acest eveniment calitatea a fost asigurată și de mulți participanți, câștigători ai concursurilor de frumusețe pe plan european și internațional.”Specialistul în chinologie a accentuat responsabilitatea organizatorilor, a arbitrilor în primul rând, exprimându-și dorința că „timpul nu-și va pune amprenta și competițiile de asemenea anvergură vor rămâne în conștiința vie a crescătorilor de animale, de aceea cel mai important ar fi respectarea normelor chinologiei, iar elementele de show ar trebui să rămână secundare.În momentul în care elementele de show, fie ele chiar și cele mistice, legate de contele Dracula, chiar dacă apelează la un brand recunoscut pe plan internațional, cu timpul ar putea afecta calitatea și seriozitatea acestor expoziții internaționale” – spunea dr. Kelemen Atilla, a cărei carte despre rasele canine apărută în 1986 conține sfaturi utile și azi pentru crescătorii sau deținătorii de câini. Întrebat fiind despre viața câinilor de show, specialistul ne-a explicat că este exact ca și la oameni. Unele exemplare adoră să fie pipăite, pieptănate, arătate juriului și publicului, alții refuză total iar atunci stăpânul nu are de ales, oricât de valoros ar fi specimenul respectiv nu se poate prezenta cu animalul său la asemenea evenimente.Câștigătorul concursului de frumusețe din rasa câinilor ciobănești de sâmbătă seară, favoritul multora din rândul spectatorilor a fost Old English Sheepdog, care după ce și-a terminat prezentarea, s-a și urcat pe măsuța de cosmetizare fără să aștepte îndrumarea stăpânului. Părea că se simte în siguranță pe măsuța pe care mai devreme stăpânii îl coafau ca pe o mireasă.

După cum a afirmat Koroknai József – stăpânul care a sosit din orașul Szeged, Ungaria – pentru familia sa creșterea acestei rase este o adevărată pasiune. În anul 2013 la concursul internațional din Budapesta, dintre 18.000 de câini sosiți din 72 de țări, tatăl premiantului de sâmbătă a câștigat premiul celui mai frumos câine ciobănesc din lume. „Acel animal, care este tratat cu hrană de calitate, examen medical periodic, o dată pe săptămână i se face baie, și este pieptănat, vara are locuința sa cu aer condiționat, iarna stă cu familia de crescători în casă, este înconjurat cu multă afecțiune, de fapt e membru al familiei, nu poate fi nefericit.El s-a învățat cu acest rol de dog show, și se adaptează conform așteptărilor fără să arate vreo nemulțumire sau vreun semn de suferință ori depresie. De mult mai multă suferință au parte câinii abandonați sau prost hrăniți, ori cei care sunt ținuți în lanțuri” – ne-a explicat crescătorul din Ungaria profunzimile deținerii adevăratelor valori canine.


Sus