Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Societatea maghiară are grijă de viitorii studenți

Societatea maghiară are grijă de viitorii studenți

Uniunea Studenților Maghiari din Cluj (KMDSZ), în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai și cu Uniunea Elevilor Liceeni Maghiari (MAKOSZ) a organizat ediția a 5-a a Universității de Vară. Scopul evenimentului a fost să ofere viitorilor studenți ocazia de a cunoaște orașul, de a se împrieteni cu ceilalți studenți și de a pune întrebări despre cursurile pe care le vor urma de-a lungul perioadei universitare.Anul acesta au participat la acest program aproximativ 100 de tineri, studenți și liceeni. Aceștia din urmă vor începe universitatea la diferite facultăți din Cluj.

– Ce program ați pregătit pentru participanți? – întrebasem unul dintre organizatorii evenimentului, Szabó Hajnal.– „Am încercat să dezvoltăm un program pentru participanți prin care să reușească să cunoască orașul, să afle informații despre universități, despre așteptările pe care le vor întâlni în timpul anilor universitari. Elevii care mai au încă un an sau doi din liceu au avut un program prin care au primit informații despre diferitele specializări universitare, care îi vor ajuta în alegerea universității. Am organizat diferite prezentări și promovări, astfel bobocii au avut ocazia să participe la programe care se află în legătură cu universitatea unde vor începe studiile. Participanții au fost împărțiți pe opt grupe, fiecare grupă a avut câte doi studenți mai mari, care i-au călăuzit, le-au răspuns la întrebări. Studenții au avut ocazia să aleagă dintre programe, totul s-a petrecut într-o atmosferă familiară.”Studentă la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Nagy Éva anul acesta a coordonat grupul alcătuit din studenții de la facultatea FSEGA și își împarte experiențele dobândite astfel:„Am încercat să le ofer studenților cât mai multe informații care le vor fi de folos pe parcursul anilor de facultate, mai ales la început. Iar pe lângă aceasta, participanții au reușit să se cunoscă între ei prin diferite jocuri de cunoaștere, diferite programe sportive și prezentări. Totuși, ei puteau să se bazeze pe noi pe parcursul întregului program. Consider că toți au reușit să se îmbogățească cu experiențe pe care nu le vor uita niciodată.”Vaida Zsolt, celălalt student care a coordonat acest grup gândește similar: „Am avut ocazia de a fi participant când am început universitatea și de atunci revin în fiecare an ca organizator pentru a împărtăși experiențele. Organizatorii au cunoștințe mai vaste și încearcă să se ajute cât mai mult. Astfel cred că majoritatea participanților a rămas cu o experiență deosebită care va marca întreagă perioadă a studenției.”

                                                                   ***
„Merită să participi la un evenimet ca acesta pentru că afli detalii pe care nu le găsești pe internet. Fiind împărțiți pe grupe, cei care au condus grupul meu au răspuns amănunțit la toate întrebările noastre, fie despre profesori, fie despre orar sau despre materii. Am cunoscut oameni ajutători și prietenoși cu care am reușit să vorbesc aproape despre orice doar după câteva ore de cunoștință. Am reușit să-mi înving câteva temeri și abia aștept anul universitar. Am auzit despre diferite programe extracuriculare, care sunt importante în dezvoltarea profesională în timpul universității și după aceea pe piața de muncă” – ne povestește una dintre participanții programului, Franka Noémi din Timișoara.„Universitatea de vară este o oportunitate excelentă de a face rost de noi cunoștințe, de a cunoaște activitățile desfășurate de către Asociația Studenților Maghiari (KMDSZ) și de a afla cum va fi viața de student în acest oraș. În timpul zilei am vizionat diferite prezentări, iar seara am avut ocazia de a participa la concerte și la petreceri, dat fiind faptul că aceste zile coincideau cu Zilele Maghiare Clujene. A fost un weekend exceptional, plin de activități și distracții. Astfel, universitatea de vară este un prilej excelent pentru studenți de a se pregăti pentru viață” – își împarte cu noi părerea despre program Nagy Krisztina din Târgu-Mureș.„Am participat la foarte multe evenimente, precum un spectacol despre legătura dintre generația noastră și cea a părinților noștri. Pe lângă acesta, am petrecut mult timp în centrul orașului, vizitând turnul bisericii sau plimbându-ne, ca să fie cât mai simplu să ne orientăm când începe universitatea. Recomand acest program pentru cei care vor să facă cunoștință cu oameni noi într-un oraș extraordinar. Universitatea de vară este locul de unde nu poți să pleci fără prieteni noi” – spunea Szakács Kincső Zsófia din Ernei.

 
Sus