Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Program extracuricular pentru elevii maghiari din Transilvania

Program extracuricular pentru elevii maghiari din Transilvania

În România există un sistem de învățare aproape necunoscut, care se desfășoară prin Programul de Educație Extracuriculară pentru Elevi Talentați din Transilvania (Középiskolás Program), susținut de „Mathias Corvinus Collegium”. În ultimii doi ani de liceu am avut ocazia să particip la acest program, și pot să afirm că am evoluat în diferite domenii într-un mod neobișnuit, totodată interesant.

Programul extracuricular pentru elevii maghiari din Transilvania are ca scop dezvoltarea abilităților, precum cele de prezentare, de comunicare sau de dezbatere. Programul este compus din trei părți: cursurile e-learning, evenimentele lunare de sâmbătă, și taberele de vară și de iarnă. Sistemul e-learning reprezintă o nouă modalitate de a privi procesul de învățare. Utilizarea sistemului informatic pentru activitatea de pregătire profesională înseamnă de fapt apariția unor noi elemente, cum ar fi libertatea de a învăța în locul și la momentul dorit.

– Ce trebuie să știm despre acest program? – am întrebat-o pe Géczi Renáta, coordinatorul programului din Transilvania despre scopurile programului, precum și despre modul în care se desfășoară.

– „Programul a fost implementat în Ungaria în anul 2001 și este susținut de instituția Mathias Corvinus Collegium. Cu trecerea anilor tot mai mulți elevi au început să se înregistreze și din Transilvania, iar susținătorii programului din Ungaria, începând din anul 2014 au hotărât să se extindă și în aceste regiuni.Momentan programul are aproximativ 150-160 participanți din diferite regiuni ale Transilvaniei. Cele mai numeroase înregistrări sunt din județele Hargita și Covasna, dar sunt aplicanți și din Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca etc. Elevii care vor să aplice, trebuie să scrie un eseu sau un review de cel mult o pagină despre o carte, un film sau chiar despre o serie care le-a plăcut”– spune coordinatorul programului.

– Cum se desfășoară programul de educație extracuriculară?

– „Cei care reușesc să intre în program au posibilitatea să aleagă în fiecare semestru unul dintre cele opt cursuri accesibile prin sistemul e-learning. Acestea sunt următoarele: economie, istorie modernă, relații internaționale, științe sociale, psihologie, drept și academic writing în limba maghiară și în limba engleză.

Unele cursuri durează opt săptămâni, altele un semestru. Elevii pot viziona săptămânal un material video, iar lângă acesta au de citit o lectură, dar primesc și diferite exerciții pe care trebuie să le rezolve: să răspundă la diferite întrebări, să scrie chiar și eseuri. Pentru rezolvarea temelor aceștia au la dispoziție o săptămână, la sfârșitul căreia primesc punctaj și feedback de la examinatori. Când participanții ajung la sfârșitul clasei a XII-lea, cei care au terminat cu succes cel puțin un curs, primesc o diplomă de absolvent.”

„În fiecare lună, într-o zi de sămbâtă organizăm un eveniment în cadrul căruia elevii au oportunitatea să se întâlnească cu ceilalți participanți și să învețe de la traineri, lectori și profesioniști cunoscuți în cadrul workshop-urilor și training-urilor organizate. Aceste evenimente au loc la Cluj-Napoca și la Odorheiu Secuiesc. În afara acestora organizăm tabere de vară și de iarnă pentru participanții programului. În primăvară am organizat prima ediția a concursului Problema Solvenda pe parcursul căruia elevii împărțiți în grupuri cu câte trei membri au avut de analizat un studiu de caz pentru o situație istorică decisivă.

Folosind creativitatea și jocul de rol, participanții au avut ocazia să rescrie istoria. Studiile de caz rezolvate anterior au fost prezentate în fața unui juriu alcătuit din conducătorii de întreprinderi și istorici. La acest concurs putea să participe oricare elev care studiază în liceu, indiferent dacă aparține naționalității maghiare sau române” – ne explică coordinatorul programului.
 


,,Am auzit despre acest program în școală, mi s-a părut foarte interesant, și am decis să încep cursurile. Atunci am fost în clasa a X-a. Primul meu curs era numit istoria modernă, dar din păcate nu am avut timp suficient să urmăresc lecțiile. În anul următor am început cursul de științe sociale, care mi-a placut mult mai mult. Cursul nu mi-a luat mai mult timp decât o oră în fiecare săptămână, și până la urmă am reușit să-l termin. În jurul activităților de sămbătă am avut posibilitatea să fac cunoștință cu ceilalți elevi din program, și am participat la diferite prezentări. Programul dovedește că învățatul poate să fie și o plăcere, astfel recomand fiecărui elev să se înregistreze. Aici toată lumea poate să găsească un curs de care este atras, și este folositor” – ne povestește una dintre participantele la program, Nagy Csenge, absolventa ,,Liceului Teoretic Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș.„Vara trecută am fost la un festival, unde am câștigat un concurs de cultură generală. În cadrul acestui concurs am auzit despre program și am decis să înregistrez. Am ales cursul numit relații internaționale și am învățat multe lucruri despre politică și despre Uniunea Europeană. Am terminat cu succes cursul și la sfârșitul anului am primit o diplomă de absolvent pe care a trebuit s-o iau de la Budapesta, unde am petrecut un sfârșit de săptămână împreună cu participanții din Transilvania și din Ungaria, în cadrul unei ceremonii de premiere. Cursurile sunt de folos pentru că în cadrul lor sunt oferite informații pe care elevii nu și le pot însuși în cadrul orelor de la școală” – își împarte cu noi părerea despre program Fechită Lujza Mária din Alba-Iulia. 

 
Sus