Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Zilele Maghiarilor din Cluj – femei de toate vârstele, la un curs de karate

Zilele Maghiarilor din Cluj – femei de toate vârstele, la un curs de karate

Deși Zilele Culturale Maghiare au rolul de a promova cultura maghiară – respectiv rolul maghiarilor în fondarea Transilvaniei, organizatorii încearcă în fiecare an să deschidă barierele informării generalizate, cooptând în lista de sute de evenimente și oameni care își desfășoară activitatea civică nu în lumina reflectoarelor, ci undeva în spatele culiselor. În acest an revelația cooptării civice s-a dovedit Imre Kerekes, un sportiv care este binecunoscut în Cluj pentru cursurile sale de autoapărare, trainer Freestyle Karate.                                                           Foto: Corbii Albi

Elevii lui au fost, de data asta, doamne și domnișoare, care voiau să învețe bazele autoapărării. Locul desfășurării era o sală de sport din Liceul Báhory István, liceu în care s-a desfășurat un adevărat festival - curs de sănătate în domeniile masajului, naturismului, autocontrolului, având scop dublu: în primul rând popularizarea modalităților vieții sănătoase iar în al doilea rând relansarea limbajului de specialitate în limba maghiară, contrabalansând tendințele oficiale de a bagateliza învățământul medical maghiar de la Târgu-Mureș.

Cursul lui Imre Kerekes a pornit mult mai serios decât credeau doamnele și domnișoarele. După o încălzire de 30 minute, s-au format deja perechi care exersau apărarea activă, pasivă și de contraatac. Acesta a fost urmat de învățarea bazelor loviturilor cu picioarele – apărare și atac.Multe dintre reprezentantele sexului frumos au mărturisit că nu au fost molestate pînă acum însă s-au găsit în situații când ar fi trebuit să ia apărarea cuiva. Minorii învățau mai repede chiar dacă scopul lor era mai superficial. “O să exersez pe verișorul meu hiperactiv” – ne-a declarat o tânără candidată.
Cei în vârstă gândeau altfel, mai matur.

– Am venit special din Secuime pentru zilele de sărbătoare ale maghiarilor clujeni. În special m­-am pregătit să particip la programele culturale dar aflând de unul inedit, cel de autoapărare pentru femei, mi­-am zis: chiar dacă nu voi învăța nimic folositor, tot merită, măcar mă mișc puțin. Până la urmă pot spune că a fost o senzație plăcută. După primirea tuturor informațiilor și sfaturilor utile ar fi nevoie de mai mult decît trei ședințe de exercițiu si practică. Totuși am primit o bază de pornire, un impuls de a realiza faptul că putem să avem curaj, putem să ne folosim de forțe nebănuite, dacă am fi puse în situații limită Am învățat că puterea fizică nu constă doar în forța mușchilor, ea este materializată în puterea minții în primul rând – ne spunea Jancsó Katalin.Cursul de autoapărare pentru femei – ca și celelalte cursuri de sănătate organizate în cadrul Zilelor Culturale Maghiare Cluj - 700 de ani – a fost o adevărată reușită, cu participanți cu vârste între 5 și 80 de ani.

La un sondaj ad hoc al Corbilor Albi, majoritatea participanților a fost de părere că aceste cursuri ar trebui introduse în școli, ca activități extrașcolare.

Sus