Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Civitas / Societatea maghiară protejează elevii talentați care trăiesc în condiții grele

Societatea maghiară protejează elevii talentați care trăiesc în condiții grele

Autoorganizarea societății civile maghiare din România este în plină desfășurare. După ce breasla dascălilor s-a grupat într-o asociație care are un rol esențial în strategia de supraviețuire a maghiarilor (RMPSZ), a venit timpul afirmării a unei alte asociații legate de dezvoltarea învățământului maghiar, cu numele de Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesulet (Asociația de Protejare a celor Talentați "Nyilas Misi"). Numele asociației provine de la celebrul personaj al romanului scris de Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig (Fii bun până la moarte), Nyilas Misi.

Tinerii care intră în acest program – dovedind că sunt talentați, au scopuri în viață însă trăiesc cu handicapul posibilităților financiare modeste –, sunt „înfiiați” de sponsori, care le urmăresc evoluția, asigurând tot ce are nevoie un tânăr pentru a se dezvolta în cadrul unei instituții de învățământ.

Trei dintre bursierii acestei asociații civice pe anul 2016 au fost invitații studioului TVR Cluj, redacția maghiară.
                       
                                                                                      ***

Vizeli Ibolya este din Târgu-Mures, fostă elevă a vestitului Liceu Teoretic Bolyai Farkas.

– Prima dată când am încercat să intru în acest program nu am reușit și nici nu am vrut să mai trimit dosarul a doua oară. Dar în final l-am trimis și iată, că am reușit. Când am fost anunțată că am fost aleasă ca bursieră, am fost cu mama în bucătărie; ea a început să plângă de bucurie. Sunt ambițioasă, în anii de liceu am participat la mai multe concursuri și olimpiade. Provin dintr-o familie a cărei viață este grea, tata a murit și mama mea este singură cu trei copii. Astfel, suma pe care o primim prin asociație este foarte importantă pentru noi. Banii sunt donați de oameni de bine care trăiesc în Ungaria; fiecare bursier având cel puțin un sponsor care îl sprijină financiar într-o formă legalizată. Eu am 2 sponsori cu care sunt în contact, vorbim prim mail, ba ne-am și întalnit. Sunt niște oameni minunați și mă bucur foarte mult că i-am cunoscut.Este extraordinar să știi că există cineva, undeva în lume, care este interesat de viața ta și vrea să te ajute. O parte din banii primiți i-am pus de o parte pentru anii de facultate, dar nu este exclus să primesc această bursă în continuare – spune Vizeli Ibolya.– Mă numesc Gábora András. Acum am absolvit liceul și primesc bursă de la o asociație încă din clasa a șaptea. Pentru a intra în acest program trebuie îndeplinite mai multe criterii, printre care cele mai importante sunt rezultatele școalre. Eu personal am fost contactat de ambele familii care mă sprijină și sunt într-o relație foarte bună cu ei. Am fost vizitat de aceștea de mai multe, ba chiar și eu am fost în vizită la ei – explică Gábora András.– Suntem ajutați de mulți oameni, nu doar din România, ci și din străinătate – spune Benedek Kristóf. – Această asociație a făcut dintr-un vis o realitate. În cele mai multe cazuri am primit ajutor tocmai atunci când am crezut că s-a terminat totul, aici este sfârșitul. Nyilas Misi nu reprezintă numai o bursă, ci înseamnă mult mai mult pentru noi. Prin această organizație putem să facem cunoștință cu tineri care au o soartă asemănătoare. Nyilas Misi m-a ajutat foarte mult. Am putut să-mi îndeplinesc vise. Am putut să învăț ceea ce am vrut, am putut să am hobby-ul meu... Am putut să ajung chiar și la concursuri internaționale. Mulțumesc de o mie de ori!


Sus