Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Civitas / Tinerii maghiari protejează patrimoniul - tabăra de arheologie de la Hunedoara

Tinerii maghiari protejează patrimoniul - tabăra de arheologie de la Hunedoara

Un grup de studenți și elevi, conduși de dr. Csók Zsolt, participă, în perioada 4-13 iulie a.c., la săpăturile arheologice care au loc la sistemul de fortificații ale celui mai important castru regal arpadian timpuriu din Transilvania. Aceștia se află într-o tabără de arheologie organizată, în municipiul Hunedoara, de UDMR Hunedoara și Prezidiul Executiv UDMR, cu sprijinul Fundației Communitas și Direcția Județeană pentru Tineret Hunedoara, având sprijinul parlamentarului european Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR.Tabăra a fost vizitată și de prodecanul Facultății de Istorie și Filosofie UBB Cluj, dr. Rüsz Fogarasi Enikő.

Nu este întâmplător că am ales astfel participanții la tabără. Am dorit ca studenții să lucreze la săpăturile arheologice din sistemul de fortificații ale castrului regal, iar elevii să cunoască un model de carieră, să învețe cu se ocupă arheologii, dar și să se împrietenească, pentru că astfel de tabere sunt întotdeauna formatori de comunități puternice”, a afirmat Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv al UDMR, vorbind despre una dintre ideile de la care a pornit organizarea taberei de la Hunedoara.Hegedüs a amintit faptul că studentă fiind, participarea la taberele de arheologie din Liteni, județul Cluj, au fost pentru ea o experiență extraordinară.

Am învățat să lucrăm în echipă, cum să împărțim munca, pe cine putem să ne bazăm. Toate aceste experiențe mă însoțesc și astăzi. Mă bucur că o astfel de inițiativă primește și sprijin. Pentru maghiarii din județul Hunedoara sunt foarte importante programele ce consolidează comunitatea, iar acum, după programul Protectorii patrimoniului (Örökségünk őrei), putem vorbi de un al doilea program care vizează protecția patrimoniului”, a mai spus ea.
 


”În arheologie, baza și cheia succesului sunt munca manuală și intelectuală, iar dacă voi țineți cont de acesta, veți putea depăși toate obstacolele. (...) Dorim să continuăm acest proiect și să organizăm și la anul viitor o tabără aici, iar pe de altă parte am vrea să ne extindem și să organizăm tabere de arheologie pentru studenți și elevi și în alte localități din Transilvania”, le-a spus tinerilor arheologul Csók Zsolt. El le-a reamintit acestora că tabără de la Hunedoara este importantă pentru că aici se găsește unul dintre cele mai vechi castre regale arpadiene.În calitate de gazdă a întâlnirii, Iuliu Winkler a vorbit și despre succesele comunităților maghiare dispersate, rememorând procesul de construire și înființare a Liceului Teoretic Téglás Gábor” din Deva și a Casei Maghiare din Hunedoara. El a arătat că realizarea acestor proiecte a fost posibilă datorită solidarității comunității, muncii consecvente, subliniind că aceste două instituții pot funcționa doar printr-un efort continuu.La tabăra de arheologie de la Hunedoara participă patru studenți de la UBB Cluj, cinci elevi ai Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, precum și opt elevi din Salonta (jud. Bihor), care se află sub ocrotirea Fundației ”Sfântul Francisc – Deva”.

Sus