Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Civitas / Proteste împotriva „diluării” sănătății românești

Proteste împotriva „diluării” sănătății românești

Cătălin Tolontan a publicat la sfârșitul lunii aprilie 2016 în Gazeta Sporturilor o anchetă în care a arătat că dezinfectanții care sunt folosiți în spitale sunt diluați. Jurnalistul a precizat că dezinfectantul care este utilizat „folosit în 2.000 de săli de operație din România are o substanță activă DILUATĂ de 10 ori!”.

Ministerul Sănătății s-a controlat singur și a decis că problema nu este așa de gravă: „doar 5% dintre probele recoltate sunt neconforme. PACIENȚII SUNT ÎN SIGURANȚĂ”.

         

Însă această siguranță în spitale înseamnă că în 50 de spitale din țară s-au folosit dezinfectanți diluați, iar 9 dintre ele sunt în București.

Sute de oameni indignați au protestat vineri 6 mai 2016 în București, Cluj, Timișoara și Brașov sub sloganul HAI SĂ FACEM CEVA. Protestarii au strigat Ne-ați diluat sănătatea și au cerut demisia Ministrului Sănătății. Ei au afișat mesaje precum Nu ne diluați viața! sau Contractele voastre pe sănătatea noastră.

           

Revendicările protestarilor au fost:

– anchetă independentă privind infecțiile intra-spitalicești din România;
– anchetarea penală a miniștrilor și altor responsabili pentru contracte (2007-2015);
–10% din PIB pentru sănătate, media europeană a finanțării pentru acest domeniu.

Comunicatul de presă difuzat de protestarii pe facebook a arătat că sistemul românesc „atentează la sănătatea și la viețile noastre” și atunci este vremea ca pacienții să nu mai tacă pentru că tăcerea ucide:

„HAIDEȚI SĂ NU MAI TĂCEM! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ și să le cerem socoteală. Să cerem RĂSPUNDEREA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII și o ANCHETĂ OBIECTIVĂ”.

Prim Ministrul Dacian Cioloș a refuzat să îl demită pe Patriciu Achimaș Cadariu, Ministrul Sănătății. El a refuzat să discute cu protestarii și a preferat să îl convoace pe Ministrul Sănății la guvern: „Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanților din spitale și am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranță sanitară pentru ca pacienții să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparțin sistemului public de sănătate.”

            

Prezent la protest, Claudiu Crăciun a precizat că actualul guvern refuză reforma și este doar o păcăleală: „Acesta este semnalul dat de tandemul Iohannis - Cioloș celor care ar fi trebuit să reformeze politica, partidele și administrația”.

Jurnalistul Vlad Mixich a analizat situația tragică din sănătate și arată pe hotnews că pentru rezolvarea problemelor grave din acest domeniu „guvernul trebuie să intre într-un război politic deschis cu protectorii mafiilor din sistemul medical, dar trebuie sprijinit de președintele Iohannis și de justiție”.
Sus