Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Civitas / Pași dinspre Cluj spre umanismul mondial

Pași dinspre Cluj spre umanismul mondial

Trăim într-o lume a schimbărilor, o lume care pare că încet încet renunță la vechile valori, încercând să se adapteze la un prezent bizar, care nu încetează să ne surprindă uneori chiar și în cele mai neplăcute feluri. În acest amalgam de întâmplări care ne sar în ochi la fiecare colț: în ziare, la televizor, pe internet, e ușor să ne pierdem și să uităm de acele adevăruri eterne, acele principii care până la urmă ne ridică deasupra celorlalte vietăți, oferind acestei lumi un caracter frumos, nobil și în esență, uman.

În acest context a fost organizată, într-o manieră tinerească și benevolentă, o seară de jocuri a cărei scop principal a fost să ne ajute să ne reamintim acele valori umaniste care până la urmă stau la baza societății în care trăim. Asociația Umanistă Română, având intenția de a educa prin joc, i-a invitat pe toți doritorii să se destindă într-un mediu primitor și călduros și, punând la dispoziție o lungă listă de jocuri distractive, să dea startul la discuții de ordin social și filosofic, toate purtate într-o manieră amicală și jovială.Timea Jarcă, gazda evenimentului, m-a primit cu brațele deschise și mi-a explicat faptul că fundamentul care se ascunde în spatele acestui eveniment se bazează pe principiile propuse prin „Declarația de la Amsterdam”, care întruchipează declarația oficială pentru umanismul mondial. Astfel, am aflat de importanța pe care aceștia o dau eticii și rațiunii, democrației și luptei pentru drepturile omului și, totodată, libertății și responsabilității sociale. Ea mi-a exprimat și dorința asociației de a da naștere unei comunități umaniste în România, prin intermediul cărei să răspândească aceste idei și, prin urmare, să educe.

Punând accent pe importanța căutarii adevărului și a moralității și susținând interesele umane, umanismul oferă o viziune optimistă asupra lumii, încercând din răsputeri să deschidă ochii fiecăruia în parte și să dea astfel naștere unei comunități pașnice și tolerante, sufletiste și empatice. Eu cred că e de mare importanță să nu lăsăm niciodată uitării aceste aspecte vitale, rătăcindu-ne printre tot felul de elemente efemere și superficiale și, dând dovadă de un caracter puternic, o minte luminată și un suflet frumos, să luptăm împotriva acestora, contribuind astfel la crearea unei lumi mai bune.

    

Tocmai de aceea vă invit să urmăriți pagina oficială „Asociația Umanistă Română”, permițându-le astfel să vă țină la curent atât cu diferite noutăți de ordin social și politic din jurul lumii, cât și cu diferitele evenimente organizate de ei, formând astfel o echipă care va contribui la construirea unei zile de mâine mai bune. Împreună suntem mai puternici.
Sus