Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Civitas / Zbor pe loc în Secuime – Corbii Albi au subredacție în Harghita

Zbor pe loc în Secuime – Corbii Albi au subredacție în Harghita

Cu titlul de ZBOR PE LOC ÎN SECUIME a avut loc joi, 10 martie la Sfântu Gheorghe o masă rotundă pe tema posibilităților de colaborare româno-maghiare din Secuime, având punctul de pornire slaba comunicație dintre comunitățile maghiare (secuiești) și române – o comunicație precară care stă de multe ori la baza diferitelor conflicte mai serioase sau mai banale.

Au participat membri subredacției Corbii Albi din Sfântu Gheorghe precum și viitorii colaboratori din Județul Harghita (Remetea).Mădălin Guruianu a vorbit despre scopul portalului Corbii Albi și impactul articolelor apărute, subliniind necesitatea creării forumurilor de contact româno-maghiare. Mirela Cara a enumerat principalele clișee existente în România despre maghiari, recunoscând că și ea a sosit în Secuime cu strângere de inimă.

Maricela Dan a reamintit colegilor, că foarte mulți români și maghiari știu foarte puțin despre localitățile vecine prin care trec zilnic. – Pentru mine întâlnirea cu artiștii plastici din Târgu Secuiesc și statuile lor a fost revelație. Pe aceste impresii s-au bazat scrierile mele din portal, Reliefuri din Târgu Secuiesc (1-3).

Andrei Poștoacă a atras atenția asupra importanței promovării activităților sportive și a celor desfășurate în natură prin intermediul www.corbiialbi.ro, sugerând românilor și maghiarilor să colaboreze. – Eu chiar pe Facebook încerc să traduc din română în maghiară textele mele, ca rezultatul să fie cel scontat.

Laczkó-Albert Elemér (primarul comunei Remetea, jud Harghita) a vorbit despre rolul presei în popularizarea good practice-ului în relațiile româno-maghiare. – Prezența TVR Cluj la Remetea și transmisiile în direct de la noi au însemnat mult pentru comunitatea noastră, deoarece societatea română știe foarte puțin despre noi, deși avem o comună foarte modernă.

La sfârșitul mesei rotunde s-au prezentat noii colaboratori al portalului – Barabás Zsófia și Nagy József –, coordonați de Laczkó-Albert Elemér, care vor scrie reportaje scurte despre oameni, fapte, evenimente din comuna Remetea și localitățile învecinate.


                 

Premiul constituit din calculatorul și LCD-ului câștigat de Asociația Clubul Media Corbul Alb în cadrul proiectului „World Bank in Romania donates used computer equipment” a fost predat viitoarei subredacții Harghita de către Ioan Junior Ganea.Sus