Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Maghiari și români salvează împreună animale în Târgu-Mureș

Maghiari și români salvează împreună animale în Târgu-Mureș

Pe rețeaua de socializare Facebook zi de zi putem urmări unul dintre grupurile iubitorilor de animale, care îi adună într-o comunitate compactă pe cei din jurul orașului Târgu-Mureș, maghiari și români.

Membrii care au aderat la acest grup au reușit să aducă bucurii de nenumărate ori în casele celor care și-au pierdut animalele de companie. Acești iubitori de animale nu pot trece nici pe lângă câinii fără stăpâni sau puii nedoriți de atotputernicul om, care nu se sfiește să-i arunce pe stradă, lângă păduri sau mormane de gunoi, devenind „javrele” străzii, ai nimănui.

Sunt tot mai dese postările cu căței rătăciți, deoarece atitudinea civică îi îndeamnă să ajute pe acești oameni. Îi deparazitează, plătesc vaccinurile, iar scopul final devine căutarea de stăpâni cu afecțiune față de vietățile nevinovate.

Aceste gesturi umane de cele mai multe ori sunt încoronate de succes. Scopul membrilor este unul precis: de a-și împărtăși unii cu alții bucuriile vieții pe care le trăiesc alături de animalele lor de companie, dar și cea de a ajuta cei mai fideli prieteni ai omului cu mai puțin noroc, care au devenit locuitori ai străzii.Riki, cățeaua bătăușă din Cluj, care a fugit din cartierul Zorilor până în Mărăști (5 intersecții de trecut), că și-a adus aminte ce bine a trăit pe lângă Corbii Albi, care stăteau ore întregi lângă calculator, oferind astfel pentru Riki activitatea sa preferată (în afară bătăii cu absolut toți câinii din zonă): somnul pe mocheta verde...


Grupul se autodefinește ca „grupul iubitorilor/nebunilor după animale care își împart bucuriile în acest loc”, iar administratorii veghează, pe cât posibil, ca cei care s-au atașat din interese comerciale să fie identificați din timp. Dacă cineva își pierde cățelul sau pisica și postează anunțul, pornește o adevărată luptă pentru găsirea animalului. La această comunitate mureșeană au aderat aproape cinci mii de membri, iubitori de animale.

Cel mai recent exemplu a fost căutarea stăpânului acelui pui de Bichon care rătăcea pe străzile din Sângeorgiu de Mureș. În câteva ore aproape 400 de share-uri au pornit de la membrii acestui grup cu denumirea profilului de: Marosvásárhelyi kutyások és cicások és mindennemû állatbolondok/Stăpâni ai câinilor, pisicilor și iubitori de animale de orice fel. Membrii acestei comunități se comportă ca și cum ar fi o familie, iar medicii veterinari din oraș îi ajută de fiecare dată.                                                                                Rhoda

În prima săptămână a lunii ianuarie unul dintre membri postase o poză cu un ciobănesc german „care plânge în fața spitalului județean, probabil a fost lovit de o mașină, nu se poate ridica”– suna cererea disperată. Acea postare cu fotografia câinelui rănit a primit 298 de share-uri. După câteva ore se anunța de către administratorul grupului necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru a salva piciorul câinelui, iar din lipsă de fonduri s-a început strângerea de donații pentru operație.

Fără fonduri financiare iubitorii de animale sunt neputincioși. Intervenția chirurgicală ar fi costat 600 de lei, din care s-au adunat 350 de lei. Atunci a sosit salvatorul echipei care a completat suma. Veniturile acestor oameni sunt modeste, mulți dintre ei sunt elevi, pensionari sau șomeri, angajați cu salarii modeste, totuși omenia, căldura sufletească unificată cu afecțiunea față de vietățile care depind de oameni, vorbesc de la sine.

Salvatorii ciobănescului german au botezat-o Rhoda, spunând că acesta este numele care i se potrivește cel mai mult. În momentul redactării acestei povestiri, ciobănescul german a trecut peste operația care i-a salvat piciorul recent zdrobit. Va șchiopăta din cauza traumatismelor mai vechi, însă această comunitate și-a înscris în palmares o nouă acțiune de salvare fără să aștepte ceva în schimb, fără interese ascunse, din propria inițiativă cu sentimentul săvârșirii unei fapte bune.

„Greul operației a trecut, Rhoda a pășit într-o etapă nouă a supraviețuirii. Partea sumbră și dezastruoasă a vieții sale a fost încheiată datorită solidarității de care am dat dovadă și de această dată. Să sperăm că își va găsi un stăpân pe măsură. Încet începe să realizeze ce înseamnă mângâierea. Deja nu se ferește de om, dar se apropie cu mult tact și se lasă mângâiată pe creștetul capului. Atunci i se zăresc ochii ei frumoși și tandri, reflectând inteligența. Am mângâiat-o necontenit, și parcă a înțeles că-i dorim doar binele. Mulțumiri tuturor care au contribuit financiar la această acțiune de salvare (Biró Zoltán Attila, Maier Szidónia, Marton Icu, Kovács Szidónia, Bálint Emőke, Makkai Katalin, Szabó Szidónia, Tőkés Evi, Borzás Jenő, Cseke Zsolt, Szász Emese, Körtesi Sándor, Balla Csilla, Kovács Hajnal, Frunza Emőke, Deák Gizella, dr. Timen Andrei, precum și cei care ne-au susținut)” – scria Cserer Enikő, unul dintre membrii grupului de acțiune salvatoare.Am întrebat-o și pe administratoarea acestui grup, pe Nemes Gabriella despre începuturile creării profilului. Din relatarea ei am aflat, că la început au încercat să activeze prin pagina

Protecția animalelor, care avea cam același rost ca și comunitatea actuală. Când acțiunile de salvare, faptele bune de zi de zi s-au lovit de comentariile îmbibate în ură ca: „comunicați vă rog în românește” au decis să creeze o pagină proprie în care cei care doresc, să se poată exprima în limba maternă. După cum a subliniat, această acțiune de început de an, în urma căreia au salvat viața acestui patruped fără stăpân, a fost prima de asemenea anvergură, o muncă de echipă, care nu s-ar fi realizat fără unirea forțelor.

 „Abia acum am realizat că strădaniile mele invizibile cu o vechime de 3-4 ani încep să dea roade. Sunt foarte mândră de fiecare membru al grupului, și sper că încet vom deveni o adevărată comunitate unitară. A fost o muncă de echipă, pe cinste. Citând din poemul Cugetând în bibliotecă al poetului Vörösmarty Mihály: „Köszönjük élet! áldomásidat,/ Ez jó mulatság, férfimunka volt!/Mulțumim viață pentru binecuvântările tale/A fost o distracție pe cinste, una bărbătescă!/ ”

– scria pe rețeaua de socializare în pagina Marosvásárhelyi kutyások és cicások és mindennemû állatbolondok/Prietenii câinilor și pisicilor, iubitori de animale de orice fel Nemes Gabriella, sufletul și animatoarea acestui grup ai mureșenilor cu dăruire și afecțiune fără margini.


Sus