Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Claxonatul nostru de toate zilele

Claxonatul nostru de toate zilele

Nu claxonați, dragi șoferi, e inutil! Majoritatea dintre noi am luat carnetul de conducere după ce am însușit regulile de circulație. Avem o singură problemă: încercăm să conducem preventiv. Dacă e cazul, ne oprim și în sensul giratoriu, să ne convingem că nu ne tamponăm cu cel care apare din senin, ori vreun gigant, printr-o manevră bruscă, neluând în seamă pe cei aflați în mijlocul girației, face stânga-împrejur fără semnalizare.În ultimele luni cu scopul fluidizarării traficului s-au amplasat câteva sensuri giratorii în Târgu-Mureș. De atunci parcă s-a amplificat și la noi moda balcanică, claxonatul agresiv. Peste hotare probabil am fost norocoasă, nu am avut parte de prea multe avertismente sonore.

Întorcându-mă în țară dinspre Vest, de la Oradea încoace aveam impresia că majoritatea șoferilor sunt în întârziere și cu nervii la pământ. Parcă toată lumea conduce înjurând, claxonând și gesticulând. Văzând o mașină înmatriculată în altă țară sau județ, nu ne întrebăm, dacă șoferul are nevoie de câteva secunde până decide încotro s-o ia sau nu? Mai ales dacă pe alocuri lipsa marcajelor sau indicatoarelor nu-i ușurează sarcina...

Dacă e localnic, dar poartă semnul galben al începătorului pe parbriz, ori vrea să conducă doar preventiv, chiar e nevoie de acel claxonat drastic?

Niciodată n-am înțeles atitudinea agresivă a șoferilor. Am fost crescută și educată în spiritul responsabilității. Tatăl meu s-a pensionat lucrând câteva decenii ca șofer profesionist, iar cuvintele sale despre respectarea regulilor mi-au rămas întipărite.

La vremea respectivă îmi explica stresul care-l măcina prin mulțimea surprizelor din trafic la care un conducător auto este expus. „Trebuie să avem mare grijă de cei din trafic. Dacă un biciclist merge aiurea în fața autobuzului, nu pot claxona dacă e prea aproape, sub 25 de metri, oricâte prostii ar face, deoarece speriindu-l poate face manevre care-i pun în pericol pe ceilalți sau poate cădea, îl calc și intru în pușcărie.

Dar nu putem să-i inducem în eroare nici pe șoferii începători folosind avertizarea sonoră. Doamne ferește să frânez brusc, vreun pasager poate în timpul călătoriei. A conduce un autobuz înseamnă să ai grijă de pasagerii tăi și de ceilalți participanți în trafic…” – îi aud și azi cuvintele.

De atunci au trecut peste trei decenii, s-au schimbat multe, aceste reguli simple însă par atât de normale, încât ar putea fi respectate de noi toți chiar și în zilele noastre. Pentru a înțelege gesturile amatorilor sonori l-am întrebat pe comisarul șef al poliției rutiere județene:

– Având în vedere faptul că în sensul giratoriu este amplasat doar indicatorul „Cedează trecerea” cei care se opresc să se convingă că pot trece în maximă siguranță, fac un gest greșit sau nu? Au dreptate cei care-l claxonează atenționându-l, împingându-l să se grăbescă?

– Oprirea nu poate fi interpretată ca o greșeală. Dacă de la distanță se poate constata că trecerea e liberă, nu se oprește. Însă dacă șoferul simte nevoia să se oprească pentru a se convinge de intenția celorlalți participanți în trafic, se poate opri liniștit. Indicatorul „Cedează trecerea” nu înseamnă oprire interzisă, acest fapt ar trebui să fie clar pentru toți conducătorii auto. Nu se amplasează indicatorul „Oprire” în sensurile giratorii tocmai să nu fie obligați participanții în trafic să se oprească, deoarece fluidizarea circulației n-ar mai fi posibilă – a explicat șeful poliției rutiere, Lucian Archiudean.Sus