Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Diferența dintre om și animal

Diferența dintre om și animal

Pentru cei care au animale acasă și sunt obișnuiți cu bucuria câinelui care își dă seama că este momentul plimbării – semnalând cu tot trupul că simte apropierea libertății relative –, este un sentiment aparte să viziteze o grădină zoologiocă de top din Europa.Primul sentiment care te apasă este ideea, că tot ce vezi, este privat de libertate. Elefantul obișnuit cu savanele își făcea tururile în țarcul de iarnă acompaniat de puiul său. Un pui care nu are noțiunea libertății se ține de coada mamei și o urmărește cu încredere.

Un spectacol aparte – animale în țarc și oameni în afara țarcului, toți îmbibați de o neliniște aparte.

Poate animalului îi este mai ușor decât omului privitor, cumpărător de bilet și însetat de spectacol. Dacă dai 2500 de forinti, te aștepți la spectacol. Nu-i așa? Și dacă-i așa atunci unde este mărinimia umană, filozofia timpurilor?

Așa cum stau în fața țarcului elefantului din Zoo Budapesta îmi dau seama că nici nu este așa mare diferența între vizitator și cel înțărcuit. Mama elefant era agitată, își apăra puiul. Vederea tânărului emu care era însâ liber în parc mi-a dat de gândit: dând impresia că este liber, având toate drepturile lumii a blocat poarta parcului transmițând parcă mesajul fals al fățârniciei umane: „mă prefac că sunt liber, pentru 2500 de forinți trebuie să dau impresia ca totul este în regulă, vizitatorul este ok. „Și nu așteaptă show pentru banii lui”.Astfel diferențele dintre elefantul care-și face rondul etern, emu care devine complicele omului obișnuit cu spectacolul și vizitator se micșoreaza considerabil.

Toți trăim captivitatea. Omul își găsește locul și în țarc și în afara țarcului. Animalele trăiesc mult mai simplu. Ele sunt libere și în afara țarcului.

Asta este singura diferență între om și animal.
Sus