Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Civitas / Despre salvarea lui Vass Zoltán -1.

Despre salvarea lui Vass Zoltán -1.

Pe Vass Zoltán Dénes l-am descoperit în urmă cu două săptămâni pe malul Oltului din Sfântu Gheorghe, unde se adăpostea de frig într-un cort improvizat din celofan, în compania a doi câini adulți, rasa Husky, și alți șapte pui de patru săptămâni.Sărac la vorbă, cu privirea tristă și hainele duhnind îngrozitor, Vass mi-a povestit că a lucrat ca fochist, dar, rămânând fără loc de muncă, n-a mai avut din ce să își plătească întreținerea și a fost aruncat pe străzi din propria casă. Cum frigul se întețea, eu și colegii mei de la Observatorul de Covasna ne-am mobilizat și am făcut tot ce ne-a trecut prin minte să îl salvăm pe acest om.

Cățelușii au fost dați în adopție de către un reprezentant al Asociației de Protecție a Animalelor Székely KutyaKlub din Târgu Secuiesc, iar omul, după ce a fost spălat și îmbrăcat în haine curate, a fost dus într-o cabană de la Șugaș Băi. Urma să rămână acolo până în primăvară, însă lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

Am descoperit cu tristețe că Vass Zoltán Dénes nu este doar un om fără adăpost care ar avea nevoie de un loc cald, cu un pat curat și o farfurie cu mâncare, ci un om cu psihicul afectat care ar avea nevoie de tratament special.

Deși vorbește cu luciditate și știe tot ce i se întâmplă, Vass are și scăpări comportamentale care țin în special de igienă, acesta fiind și motivul pentru care nu a mai putut fi ținut la adăpostul oferit la Șugaș Băi.

Obligați de acest comportament neașteptat al bietului om, l-am preluat de la cabană și l-am dus la adăpostul de noapte al Crucii Malteze, unde ar fi putut primi o masă, un pat și o baie caldă pe timpul nopții, urmând ca ziua să hoinărească prin oraș până la ora la care ar fi putut reveni în adăpost. Incapabil să se întoarcă la adăpostul de noapte, poate nemulțumit de numărul mare de oameni săraci care se înghesuie în acest spațiu, poate din motive pe care nu le putem intui, Zoltán a ales să rămână pe străzi după prima și singura noapte petrecută în spațiul care este într-adevăr neprimitor și promiscuu.

Salvat de frig pentru câteva zile, Zoltán este acum în același pericol în care era și în urmă cu două săptămâni, când l-am descoperit pe malul Oltului.

Câinii care îi stăteau alături au fost revendicați de o persoană care pretinde că le e stăpână și că i-a lăsat cu bătrânul doar ca să-l ajute să își petreacă zilele mai ușor.

Persoana respectivă a deținut și actele lui Vass până în săptămâna în care am publicat articolul despre el. Atunci, printr-o întâmplare fatalistă, un om venit să facă ordine prin casa doamnei a aruncat un teanc de cărți vechi în care se aflau și actele lui Vass. Natura legăturii dintre doamna respectivă și Vass este acum în atenția Poliției către care am depus sesizare în vederea investigării cazului.

Dar, până la elucidarea poveștii, un om rătăcește neputincios pe străzi și nu de bani sau haine ar avea el nevoie, ci de un loc în care să poată fi supravegheat de cadre speciale, care să îl ajute să își trăiască liniștit și decent zilele care i-au mai rămas de trăit.

Nespălat, înfrigurat, prost hrănit și neînțeles de nimeni, Vass Zoltán Dénes se plimbă fără țintă pe străzile din Sfântu Gheorghe în timp ce oamenii își văd liniștiți de vieți, iar autoritățile ridică din umeri, agățându-se ca de fiecare dată de legile care mereu împiedică salvarea unor astfel de persoane pe care sistemul le respinge cu nerușinare.Lipsit de speranță, Zoltán nu cerșește și nu pare să aștepte nimic. El rabdă liniștit și singur ceea ce are de îndurat. Se mulțumește să privească trecătorii grăbiți și să se concentreze pe propriile gânduri care numai Dumnezeu știe cât de lucide îi sunt.

Noi, cei ce l-am cunoscut, nu ne-am pierdut totuși speranța și continuăm să căutăm o cale de a-l ajuta. Sperăm să o găsim înainte de a fi prea târziu. În caz contrar, peste un timp, vom scrie o poveste înduioșătoare despre cum am asistat neputincioși la moartea unui om fără familie, fără adăpost și poate fără minți.
Sus