Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Civitas / Poeta, regizoarea de teatru și scaunul cu rotile

Poeta, regizoarea de teatru și scaunul cu rotile

Bándy Csilla poeta, scriitoarea și regizoarea de piese de teatru, mamă a doi copii, trăiește în Șărmășag Sălaj. Există mii de femei active și atente cu cei din jur, dar Csilla este diferită pentru că trăiește într-un scaun cu rotile, fapt care nu o impiedică să educe copiii, să organizeze spectacole, chiar să scrie piese de teatru la solicitarea copiilor. Tema piesei poate să fie orice, important este ca hazul și umorul să fie ingrediente principale – spune dânsa zâmbind. De unde atâta putere interioară și energie pozitivă? – mă întreb stând la taclale în casa ei.

De unde ideea de a organiza teatru pentru copiii?

Mama mea educatoare fiind și-a făcut faimă cu spectacole organizate în grădiniță. La serbări, acestea au stârnit curiozitatea și aprecierea tuturor din localitate. Împreună cu mama mea am creat costumele, eu cu imaginația, mama cu mașina de cusut. În acest ambient am crescut, așa mi-am educat la rândul meu și copiii mei. Am început cu copiii colegilor, vecinilor și așa mai departe. Am organizat turnee în diferite localități din țara, chiar și la Budapesta cu asociația noastră Săgeata de argint”.                                  Csilla Bándy. O femeie și o mamă deosebită.

Cum vă apucați de un spectacol?

De obicei vin copiii cu ideea la mine, discutăm tema, scriem textul, învățăm, repetăm și căutăm loc pentru prezentare. Tema de fiecare dată este o poveste cu voie bună și bucurie. Pentru mine personal așa zisă plată e să văd cum se schimbă tinerii de care mă ocup.

Ai un exemplu concret?

Un copil dintr-o grupă la început se exprima destul de vulgar. La noi principiul de baza este că se poate discuta despre orice într-un mod normal și civilizat. Pe acest copil l-am atenționat destul de des, după cateva luni s-a întâmplat minunea: a devenit persoana care atenționeaza colegii dacă vorbesc urât.

             

                                                                      Atunci...

Copiii aici primesc o altă conduită de viață. Nu este corect când se spune ca tineretul de azi este fără valori. Depinde de anturaj, dacă un copil aude doar că el este rău, se și crede rău. Imaginează-ți dacă se știe bun si deștept...


      

                                                  ... și acum (Csilla și copii săi)

Îi indemn să iubească și muzica bună autentică. Nu facem numai teatru, tinerii vor să aibă și alte preocupări, vizităm și oameni bolnavi, ideea e să placă cea ce fac și să fim împreună.

În momentul de față ce planuri ai?

Momentan ne odihnim, de mult nu am primit nici o invitație, așteptăm și sperăm.

În viitor?

Am foarte multe planuri. S-a agravat starea mea de sănătate, am lăsat în urmă o perioadă destul de grea. Acum, că mă simt mai bine, din mulțimea de idei aleg scrisul, cum am probleme la mâini nu pot folosi claviatura, scriu cu un program special.

Ai fost discriminată în vreun fel?

S-a întâmplat că nu am participat la un turneu cu copiii pentru că nu și-au asumat colegii adulți responsabitatea pentru mine. Dacă ești persoană cu handicap, te cred persoană de mâna a doua, nu așteaptă nimic de la tine și nici nu te cred capabilă de a face ceva. Pornind din ideea asta greșită este foarte greu să faci să te vadă ca pe un om integru. Succesul depinde bineînțeles de tine în primul rând, de familia ta, cum reușesc să se asimileze cu situația dată. După familie, reușita vine și în societate.Există vreo îndrumare sau o carte pentru părinții copiilor născuți cu handicap?

Din păcate nu, sau nu știu, eu poate voi scrie o astfel de carte. Ideea e bună, în general părinții sunt primii care mătură sub preș problema. Cunosc familie unde copilul cu problemă nu a văzut lumina soarelui ani de zile. Este greu pentru ambii părți, dacă părinții înțeleg că trebuie să accepte situația, că au nevoie de ajutor, o mare parte din probleme deja este rezolvată, au și ei nevoie de cunoștinte de bază ca să stăpânească situația în cauză.

Cum ai primit scaunul de rotile automat? Dacă cineva are nevoie, unde să caute?

Asta este o altă problemă nerezolvată pe deplin în țara noastră. Nu ai multe șanse la un scaun automat. Poți apela la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ți se oferă la un preț de 15.000 lei, din suma asta 10% este asigurat de CNAS, restul, ori cerșești donații și cumperi, ori ceri ajutor din străinătate, cineva te ajuta și primești unul second hand, ca și al meu de fapt. Nu îți poți imagina ce înseamnă să poți merge unde vrei tu, nu unde te împing alții.

Am primit mult ajutor de la vecini și oameni simpli. Un exempu: la piață. Doamna care vinde legume, care ar avea și ea nevoie de ajutor, îmi întinde 1 leu. La început îmi era greu să accept și am refuzat, tatăl copiilor mei m-a atenționat că această sumă este dată din inimă, nu am dreptul să refuz.

      

Am auzit că ai probleme cu virarea pensiei de ajutor social, din care acoperi cheltuielile însoțitorului.

Da, s-a întâmplat să nu primesc sau să întârzie mult, depindem de consiliul local. Sunt multe persoane care solicită pe nedrept acest ajutor. Este nevoie de un organ care să controleze fiecare caz, astfel ca ajutorul să ajungă la cei care au într-adevăr nevoie.

Chiar și așa, spun și cred că viața este frumoasă și merită trăită.
Sus