Luni, 18 Februarie 2019
Luni, 18 Februarie 2019


Civitas / Maghiarii din Sibiu în oglinda Asociației HID

Conform ultimelor cifre statistice în Sibiu și prin împrejurimi trăiesc un număr de 3854 maghiari, ceea ce înseamnă 1,29% din populație. În tot județul Sibiu 10.882 maghiari trăiesc, majoritatea la orașe, adică  2,74 % din totalul locuitorilor.
În Sibiu există o singură grădiniță având o grupă cu predare în limba maghiară, unde  sunt înscriși 29 copii, o parte dintre aceștia își încep studiile la unica  școală cu predare în limba maghiară din municipiu, la Colegiul Național “Octavian Goga”, unde actualmente învață în clasele 1-8 în jur de 50 de elevi.

HID* la Sibiu

Asociația Maghiară din Sibiu HID a fost înființată în anul 2005 de un grup restrâns de persoane cu scopul de a ocroti, prezenta și reprezenta cultura maghiară în municipiul Sibiu și prin împrejurimi. De-a lungul celor opt ani de funcționare, calitatea și succesul asociației și a conducerii acesteia au fost recunoscute și prin acordarea câtorva premii importante.

Înființarea Asociației Maghiare din Sibiu HID a generat un mic conflict la nivel local, datorită faptului că exista deja o asociație cu aceleași scopuri și activități enunțate dar metodele de lucru și funcționare au fost total diferite. Nou înființata asociație a fost mai repede integrată, acceptată și căutată de persoane de alte etnii decât de cea maghiară, instituțiile din Sibiu și împrejurimi recunoscând valorile transmise și seriozitatea asociației. La ora actuală este acceptată și recunoscută ca fiind reprezentativă din punctul de vedere al comunității maghiare în zonă.

Vechea asociație are în posesie și clădirea retrocedată comunității maghiare, pe care trebuie s-o administreze nu doar în folosul material al comunității maghiare ci și în cel spiritual, cultural, lucru mai greu de realizat fără o dinamică adecvată.

Asociația HID este căutată și acceptată ca partener în multe proiecte comune organizate de instituții sau asociații. Astfel există colaborări excelente cu Consiliul Județean, Consiliul Local, Primării, de unde pentru anumite proiecte chiar se primesc și finanțări. De asemenea este demn de remarcat faptul că ambele muzee importante din Sibiu, Brukenthal și Complexul Național Muzeal Astra caută des asociația pentru colaborări pe diferite proiecte.

Asociația este chemată la dezbateri pe teme de dezvoltare urbanistică, culturală, turistică, socială organizate în Sibiu, de asemenea este căutată punctual pentru proiecte culturale – de ex. festivalurile din oraș de teatru, jazz, animație, muzică clasică, etc.

Cea mai importantă realizare a Asociației HID este faptul că a reușit să funcționeze și să-și dezvolte activitatea într-un mod absolut apolitic, chiar fără imixtiuni importante la nivel operațional. Asociația, prin Centrul Cultural Maghiar organizează anual trei evenimente majore: în martie Zilele Filmului Maghiar, vara Zilele HUNGARIKUM și în noiembrie festivalul cultural maghiar Ars HUNGARICA.


Asociația s-a implicat și  a reușit să reorganizeze învățământul preșcolar local în limba maghiară. Dacă înainte de intervenție grupa avea 9 copii dintre care aproape nici unul nu urma clasele primare în limba maghiară, acum numărul acestora a crescut la aproximativ 30 și cel puțin 5 copii anual încep studiile la școala cu predare în limba maghiară.

Tot legat de copii, asociația organizează și este partener în organizarea mai multor evenimente, tabere, concursuri, programe extra-școlare.

 
Cea mai importantă problemă a asociației este lipsa unui imobil/birou și a unei finanțări bugetare. Ultimul neajuns face ca instabilitatea să devină tot mai accentuată și să crească dependentă de politic atât la nivel local cât și internațional. Dar colaborarea cu Parohia Reformată din Sibiu, în al cărei spațiu ne vom putea desfășura activitatea în următorii 10 ani (contract semnat!) ne propunem dezvoltarea unui centru primitor cu bibliotecă multifuncțională, inclusiv o sală proiecții filme și spațiu adecvat evenimentelor și activităților pentru copii, totodată modernizarea și punerea în valoare a sălii de conferințe existente.

Din punct de vedere organizatoric ne propunem să putem derula anual evenimentele majore implementate până în acest moment și să avem capacitatea funcțională de a crește atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ în organizarea acestora.


Din punct de vedere comunitar avem în plan demararea unei alternative extrașcolare de educație în limba maghiară atât pentru copii cât și pentru adulți, mai ales pentru că educația instituționalizată în limba maternă maghiară în Sibiu este aproape de desființare.

Totodată dorim să demarăm și cursuri de învățare a limbii maghiare ca limbă străină, venind în întâmpinarea cererii din ce în ce mai mari de pe piață.

*Híd în limba maghiară înseamnă pod, punte

Asociația Maghiară din Sibiu HIDCentrul Cultural Maghiar din Sibiu

550173 – Sibiu, str. Berăriei, nr. 2/mansardă
+4.0745.300234, +4.0747.975921
hid@szeben.ro, www.szeben.ro
Sus