Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Civitas / Povestea simplă a unei zvâcniri a firescului în zgomotul cotidian I Love Mediaș!


I love Mediaș!

Pentru că Mediașul este oamenii care l-au întemeiat, construit și trăiesc acum în el, ne-am gândit să ne iterăm devotamentul pentru locul acesta. Identitate, simbol de patriotism local și incubator de simț civic. Nu suntem o organizație, suntem indivizi adunați în jurul unui gând. Și uneori partizani.

În urmă cu trei ani am adoptat o ramă de panou publicitar stradal la intrarea în oraș, dinspre Sibiu. Nimeni nu-i știa apartenența și de vreo zece ani arăta deplorabil. Am considerat ca fiind inacceptabil să ne primim musafirii cu o astfel de  priveliște, ca  o carte de vizită. Am defrișat jungla din jurul lui, am șlefuit și vopsit cadrul și ne-am afișat sigla pe panou, alături de un mesaj social: "Politicos în trafic. I Love Mediaș".Patru anotimpuri ne-au zădărnicit lucrarea, anul acesta trebuia să refacem bannerul. Veni Ziua Universală a IEI (https://www.facebook.com/events/1423848204535905), de Sânziene, sărbătorită a două oară și la Mediaș, în organizarea societății civile, eveniment la care am reușit să strângem 564 Lei, să re-refacem panoul nostru, oferind ca mulțumire insigne și autocolante I Love Mediaș.  Apoi brainstorming. Ce scriem pe panou? La Ziua IEI am auzit ideea că bună ar fi o zi a portului popular, al tuturor națiunilor care conviețuiesc încă în oraș. Unitate prin diversitate. Ce nălucă... firească!
 


La Mediaș avem panouri multilingve la intrările în oraș, dintotdeauna. Cu siguranță putem însă face ceva mai liric. Să fie 3 fete și 3 băieți, români, sași și maghiari, în porturi populare specifice, salutând călătorul la venire sau la plecare, în 3 limbi. Fotografii, multă muncă voluntară și gata, un strop de frumusețe ecumenică. 
Între timp la Cluj se judecă procese, dacă este permisibil să se scrie Kolozsvár și Klausenburg  lângă Cluj-Napoca. Înțeleg că nu e impus de lege. Dar e mai mult decât atât. E impus de dorința noastră, de ce nu a tuturor, de a fi mai mult și mai mulți, mai uniți, mai pestriți, mai complecși, deci mai deștepți. E un clișeu, cred.

Nouă, maghiarilor învățătoarea ne spunea cândva –  când ne plângeam de cât de greu învățăm limba română –, să nu ne pară rău, vom fi de două ori oameni, vom putea culege ce e mai bun din două culturi. Pentru că este ceva bun în orice cultură, ce lipsește sau e diferit în alta. Prietenilor cu accese sporadice de superioritate față de alte națiuni, sau doar oameni care gândesc diferit, le spun uneori, că putem fi superiori altora numai într-un singur fel, anume dacă înțelegem că nu suntem cu nimic superiori!

Oamenii au primit afișul cu entuziasm și mare bucurie, dar au existat și voci care au criticat panoul nostru trilingv. Pentru cei care au reușit să pună întrebarea "de ce?", nu doar să injure sau să amenințe, le-am putut explica convingător: orașul a fost întemeiat de sași, iar azi cea mai mare minoritate, de aproape 5.000 de suflete, e cea maghiară.

La 30 iulie comunitatea I Love Mediaș a participat la un proiect controversat, dar și măreț. Sinagoga din Mediaș va fi reabilitată, după 20 de ani de paragină, cu ajutorul Fundației Prințului Charles, iar noi pregătim terenul pentru asta, prin amenajarea grădinii, renovarea verandei și a gardului.

Voluntari... Azi Sinagoga e un bun prețios al întregului oraș, face parte din istoria comunității, după dispariția aproape totală a evreilor din oraș, ne-a fost lăsată în grijă ca moștenire. Dacă vrem foarte mult, ea poate deveni un centru cultural cosmopolit, dar cu siguranță încă o culoare pe paleta multiculturală a Mediașului, cum a fost, încă mai este, și cu puțină nadejde mai poate fi."Fi-vom iarăși ce am fost, și mai mult decât atât." Până atunci, hai să fim mai buni. E suficient.

Tamás Kádár
fondator I Love Mediaș - www.ilovemedias.roSus