Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Civitas / S- a anulat ordinul ministerial pentru reînființarea Liceului Romano-Catolic "II. Rákóczi Ferenc" din Târgu Mureș.

Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat, vineri, ca primă instanță, ordinul ministerial prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic "II. Rákóczi Ferenc" din Târgu Mureș.

Extrasul sentinței a fost publicat pe portalul instanțelor de judecată din România. Instanța a anulat în totalitate trei ordine ministeriale din 2018, care se referă exclusiv la liceu, și un al patrulea ordin care face referire și la liceu.

Printre ordinele care au fost anulate se numără: ordinul ministerial privind reînființarea liceului, ordinul care a pus Liceul romano-catolic sub tutela Liceului “Bolyai Farkas” când a fost dizolvat legal, precum și ordinul prin care Zsolt Tamási a fost numit interimar la conducerea instituției de învățământ. Interimatul lui Zsolt Tamási a încetat ulterior, deoarece acesta a obținut prin concurs postul de director.

Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 de zile de la data comunicării.

“Nu pot să-mi imaginez ce argumente a analizat instanța pentru a ajunge la această concluzie”, a declarat Zsolt Tamási agenției ungare de presă MTI. Acesta a adăugat că așteaptă să afle motivarea
hotărârii, dar nu se îndoiește de faptul că liceul romano-catolic va contesta sentința.

      

În luna aprilie, Partidul Mișcarea Populară (PMP), Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) și Colegiul Național “Unirea” din Târgu Mureș, împreună cu Asociația părinților elevilor școlii, au dat în judecată Ministerul Educației din România și Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureș, considerând că înființarea de anul trecut a acestuia din urmă a fost ilegală.

Inițiatorii procesului au obiectat că ministerul a emis patru acte administrative care s-au referit în mod specific la înființarea liceului teologic. Marius Pascan, deputat de Mureș și președintele executiv al PMP, specificase anterior că nu acceptă ca Legea învățământului să se aplice doar românilor, “în timp ce
pentru o minoritate, această lege să devină facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru și ordonanțe de urgență”.

Potrivit deputatului, Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” a fost înființat “printr-o complicitate politică ticăloasă”, la comanda și în urma presiunilor Budapestei.

În 2018, liceul din Târgu Mureș a încetat să funcționeze ca o instituție de sine stătătoare. În 2016, DNA a demarat o anchetă împotriva directorului școlii, Zsolt Tamási și a fostului inspector școlar general, Ștefan Someșan, din cauza presupuselor ilegalități comise în timpul înființării din 2014 a liceului. În luna martie a acestui an, judecătoria a retrimis dosarul la DNA pentru completare, însă procesele demarate au condus la desființarea instituției școlare.

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunțat că din cauza încetării statutului de drept al instituției de învățământ se va opune prin veto aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar mai târziu, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînființarea liceului, Ungaria și-a retras veto-ul.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înființare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituțională a României a declarat-o neconstituțională. Într-un final, liceul a luat ființă din nou în baza unui ordin al Ministrului Educației, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.
Sus