Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / România - singura țară din UE unde peste un sfert din populatie nu are WC în casă

România - singura țară din UE unde peste un sfert din populatie nu are WC în casă

În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiții sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă și igienă.

Sloganul zilei pentru anul 2019 este "Să nu lăsăm pe nimeni în urmă", vrând să se atragă atenția asupra persoanelor rămase în urmă, care nu au acces la igienă, și asupra consecințelor sociale, economice și de mediu ale inacțiunii. "O toaletă nu este doar o toaletă. Este salvatoare de vieți, un protector al demnității și un creator de oportunități (...) Oricine ești, oriunde te-ai afla, salubritatea este dreptul tău uman".

                                            Foto: stirileprotv.ro

Conform statisticilor din 2018, România este singura țară din Uniunea Europeana unde peste un sfert din populatie nu are WC în casă. 27,7% din populația țării traia, în 2018, într-o locuința care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere față de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul blocului comunitar. România este urmată la distanța de Bulgaria, unde 15,3% din populatie are toaleta în afara casei, Lituania 10,6%, Letonia 9,9% și Estonia unde 5,3% are toaleta în afara casei.


Sus