Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


Civitas / Comunitatea religioasă din Micherechi

Comunitatea religioasă din Micherechi

Localitatea Micherechi aflată în zona limitrofă a graniței maghiaro-române reprezintă din punct de vedere confesional o varietate vastă de religii. Actualmente în localitate se găsesc mai multe confesiuni având biserică sau case de rugăciune. Printre acestea credincioșii de religie ortodoxă sunt majoritari, în jur de 1500-2000 de persoane, fiind urmați de cultul baptist, penticostal și respectiv gruparea religioasă Oastea Domnului. 

Slujbele sunt susținute în limba română, exceptând în unele cazuri ca de exemplu la penticostali, unde acestea se țin în ambele limbi, română și maghiară. Astfel religia jucând un rol esențial în perpetuarea limbii române, a tradițiilor și bineînțeles a religiei în rândul populației românești din localitate. Totodată aceste confesiuni reprezentând și o barieră de respingere a ,,intrușilor" de regulă a populației maghiare majoritare din localitățile învecinate de religie catolică sau greco-catolică.

                                        

După incendiul care a răvășit biserica ortodoxă construită din lemn care a rămas intactă până în anul 1836, s-a început construirea uneia noi, dar de data aceasta din cărămidă. Lucrările deseori au fost sistate datorită resurselor materiale insuficiente, cu o întârziere de aproape un deceniu fiind finalizată în anul 1849.

Comunitatea bisericească din Micherechi a avut de-a lungul secolelor relații strânse cu comunitățile ortodoxe aparținătoare Vicariatului din Oradea, sub egida căruia funcționa protopopiatul din Tinca de care aparținea Micherechiul până în anul 1920 (Constituirea Regatului României și ruperea de țara-mamă). 

Încă începând din anul 1868, cel al constituirii Mitropoliei Ardealului, cele 17 comunități bisericești de la acea vreme au fost subordonate acesteia, astăzi aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 

Făcând parte din protopopiatul de Tinca, comunitatea bisericească din Micherechi a avut relații strânse cu celelalte localități care azi aparțin României precum: 

Inand, Homorog, Tulca, de unde în mai multe rânduri au adus preot pentru susținerea slujbelor.


Primul preot al localității Micherechi a fost vestitul Ioan Bordașiu care a slujit între anii 1800-1827, ca și fiu al lui Simion Bordaș, fiind urmat în șir cronologic de: Teodor Bordaș ( nepotul lui Simion B., păstorește comunitatea până în anul 1847), Vasile Rocsin ( 1823-1834), Ioan Rocsin ( originar din Homorog, 1835-1858), Alexandru Roxin ( pastor, 1850-1873), Ioan Hosu ( preot din localitatea vecină Crâstor, 1873-1875), Corneliu Porumb ( originar din Tulca, 1875-1879),Nicolae Rocsin (1879-1922), Ioan Olah ( 1927- 1973), Teodor Misaroș ( 1977-1988), Pavel Ardelean( 1988-1996) Ioan Bun( 1996 - prezent).

La începutul secolului al XX-lea preotul Nicolae Rocsin de la acea vreme a fost ales protopopul protopopiatului din Tinca, astfel comunitatea bisericeasca ortodoxă din Micherechi a prezentat o dezvoltare accelerată asta și datorită faptului că toate informațiile ajungeau la Micherechi, iar relațiile dintre diferitele localități nu au fost doar de natură religioasă, ci și comerciale sau familiale.

Încă de pe vremea preotului Ioan Bordașiu în localitate s-a înființat prima școală confesională în anul 1815 al cărui prim învățător s-a numit Măruțiu.


Între anii 1875-1876 printr-un protocol scris s-a decis zidirea școlii confesionale cu contribuția financiară amai multor persoane din localitate în care s-a menționat numele acelor persoane care contribuiesc cu suma de 2 florini în anii aceștia, adresa acestora, iar totodată ne ofereau informații importante despre populația comunei.

Începând din anul 1921 în Micherechi își face apariția o altă confesiune, anume cea baptistă, care ajunge în localitate prin intermediul populației din Crâstor.

    

În urma tratatului de la Trianon din anul 1920, comunitățile bisericești ortodoxe din Ungaria, în număr de 20, au rămas fără nici o organizare instituțională. Astfel în această perioadă multe persoane s-au convertit religiei baptiste.

Odată cu venirea preotului Ioan Olah (1927) a luat ființă gruparea religioasă Oastea Domnului, care actualmente dispun de o casă de adunare construită din diferitele donații obținute de-a lungul anilor.

De asemenea începând din anul 1940 la Micherechi își face apariția și religia penticostală, dispunând de 2 case de rugăciune, dintre care la una se predică doar în limba română( la cealaltă bilingv).

     

Acest amalgam de religii din localitatea Micherechi nu reprezintă un dezavantaj populației românești de acolo. A reprezentat mai degrabă o necesitate și adaptare la vremurile de atunci, astăzi reprezentând principalii piloni de păstrare a identității românești.

Sus