Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Civitas / Proiectul Ungariei de sprijinire a fermierilor ardeleni se extinde spre Bihor și Satu Mare

Proiectul Ungariei de sprijinire a fermierilor ardeleni se extinde spre Bihor și Satu Mare

Pe când în România, proiectul de țară s-a dovedit a fi un singur program gigant de evocare a trecutului glorios, căutând toate evenimentele existente antimaghiare, Ungaria tace și face, inaugurează fabrici de mașini, autostrăzi și spitale, asigurând cetățenilor săi demnitatea de a călători fără viză în SUA.


Pe când în România. tematica românilor de peste hotare este considerată o problemă ”sensibilă” și neplăcută, Ungaria trage din umeri și investește masiv în maghiarii săi de peste hotare, clădind școli, internate, centre sportive, academii, grădinițe.


                                                             Foto: szekelyhon.ro

Lipsa orizonturilor din România pietrificată a obligat Ungaria să preia din prerogativele statului român, pornind, astfel un proiect gigant de sprijinire a fermierilor și gospodarilor din Ardeal, organizându-i în asociații, căutându-le piețe în Ardeal, Ungaria și Europa, încurajându-i să nu emigreze, ci să încerce să se ”descurce” acasă, pe plaiurile natale.


                                                              Foto: szekelyhon.ro

În Ținutul Secuiesc, programul s-a dovedit a fi un succes ieșit din comun, în etapa a treia fiind depuse 5291 (!) de proiecte, în total de 21,5 miliarde de forinți (64,5 milioane euro).

Este o reușită care a încurajat Ungaria să înceapă extinderea programului de sprijinire a fermierilor și gospodarilor și din Partium (Satu Mare,Bihor,etc.), punând România în situația de spectator al dezvoltării regiunilor locuite de maghiari.


Iată, pe când în România se uită in eternis în urmă, căutând și inventind gloria străbunilor, caravana maghiară tace și trece din 2020... spre Bihor, Satu Mare…                                                            

 
Sus