Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Civitas / Vara anului 2019 găsește societatea maghiară din Ardeal pe un drum al maturizării și închegării.

Vara anului 2019 găsește societatea maghiară din Ardeal pe un drum al maturizării și închegării.

Săptămâna Culturală Maghiară – organizată în fiecare an la Cluj în săptămâna Zilei Sfântului Ștefan (20 august) – este o ocazie excelentă de a primi un feed back despre atmosfera identitară a societății maghiare din regiunea Clujului. Început acum 10 ani, cu un sprijin și un program modest, Săptămâna Culturală Maghiară a devenit un eveniment identitar de temut în toate regiunile locuite de maghiari ale Europei.

Acum, în 2019, această săptămână găsește în Kolozsvár o societate maghiară închegată, cu un program național de supraviețuire și dezvoltare. Mai multe sute (!) de evenimente culturale respectiv socio-identitare au loc în 9 zile, punând în mișcare 90 la sută din maghiarii Orașului Comoară, ceea ce poate fi considerat ca un miracol socio-cultural, cunoscând dezinteresul general pentru cultură, socializare educativă și atitudini caracteristice orașelor cu tradiții.


Reușitele primelor Săptămâni au obligat organizatorii și partenerii lor să fondeze adevărate instituții pentru a demara acest proiect gigant, la care au aderat marea majoritate a asociațiilor, fundațiilor și bisericilor maghiare, oferind evenimentului un caracter identitar maghiar puternic.

Scenele, locurile de desfășurare se schimbă în fiecare an, organizatorii încercând să revitalizeze cât mai multe locații cu caracter maghiar din oraș, fie ele cât de mici sau ascunse.

Anul acesta a adus o nouă locație importantă pentru Săptămâna Cultura Maghiară: Casa Libertății Religioase, renovat de către Biserica Unitariană, transformând clădirea într-un adevărat muzeu viu al identității maghiare din Orașul Comoară.


Dintre sutele de evenimente, Casa Libertății Religioase oferă loc meselor rotunde legate direct sau indirect de noțiunea de libertate, analizând zilnic, cu invitați și specialiști efectele dictaturii asupra societății maghiare din România.

Interesantă și deschiderea diferitelor instituții și firme la sprijinirea acestor manifestări de o ținută morală ridicată. Sunt evenimente care au pe lista sponzorilor chiar 20-30 de unități din România și Ungaria.

Fără doar și poate, acest an 2019 găsește societatea maghiară din Ardeal pe un drum al maturizării și închegării. Statistica conform căreia nu există localitate sau instituție maghiară oricât de mică în Ardeal care nu ar fi fost luată în evidență de Statul Ungar cu scopul sprijinirii acesteia din punct de vedere material și moral, spune multe.

Sus