Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Civitas / Adriana Macsut: Conviețuirea alături de maghiari a fost pentru Sora Dana Fecheta o pregătire pentru misiunea din Kenya

Adriana Macsut: Conviețuirea alături de maghiari a fost pentru Sora Dana Fecheta o pregătire pentru misiunea din Kenya

Există în viață momente când întâlnim oameni și locuri ce ne marchează existența. Momentul când am cunoscut-o pe Sora Dana Fecheta la Congregația Surorile Precuratei de Parma (acest ordin religios a fost înființat de Fericita Ana Maria Adorni din Italia, născută în 1805 și trecută în eternitate în 1893 la Massa, considerată mama marginalizaților, model de soție, mamă, văduvă și consacrată) m-a tulburat și m-a făcut să mă gândesc că există încă în această lume învrăjbită și care a uitat de Dumnezeu, oameni cu o misiune spirituală. 


                                                          Foto:Cotidianul

Cu zâmbetul pe buze și cu ochii albaștri senini, Sora Dana, care pare încă o adolescentă, mi-a mărturisit: ,,Nici părinții nu pot înțelege chemarea noatră, e ceva ce vine de la Dumnezeu”. 

Născută pe 4 februarie 1981 la Hunedoara, Dana Fecheta a absolvit Liceul Pedagogic și ar fi putut să aleagă să fie învătătoare sau educatoare. De altfel, chiar a fost o perioadă de timp educatoare la Gradinița Anna Maria din Tărgu Ocna. 


O prietenă a chemat-o să vadă cum este viața în mănăstire, iar ea din curiozitate a acceptat, iar astfel, vocația a fost clară în mintea ei și pe 24 septembrie 2005 devenit călugăriță, depunând voturile evanghelice de curăție, sărăcie, ascultare și apostolat în Congregația Surorilor "Slujitoarele Preacuratei" de Parma: ,,Astăzi este o zi importantă în viața mea și a Bisericii, este un punct culminant al perioadei mele de formare, un final și în același timp un nou început” - mărturisea presei  Dana Fecheta.

La puțin timp, după ce a devenit călugăriță, Dana Fecheta acceptat ceea ce s-ar spune o provocare sau o aventură de viață și a plecat misionară în Kenya, taman într-un sat de la periferia Capitalei Nairobi, Kibiko, aflat la 2000 metri altitudine. 

Dana Fecheta a crescut în Hunedoara într-o zonă multiculturală formată din români, maghiari, rromi, nemți, fiind educată în spirit multicultural. Ba chiar știe și puțină maghiară, pentru că la biserica catolică din Hunedoara unde merge există o comunitate maghiară puternică și de abia din anii ”80 există și liturghie în limba română. 


Cumva comuniunea alături de maghiari a pregătit-o pentru Kenya, dar totuși a fost un șoc cultural: ,,Bine, știam că există negri, însă a fost foarte surprinzător să constat că, aici, TOȚI sunt negri!”. Un alt șoc, dar de natură emoțională a fost sărăcia, și primul pas făcut de misiune catolică a fost să construiască o fântână, iar acum eforturile misiunii catolice se concentrează pe educarea copiilor, derularea de programe sociale și profesionale pentru eradicarea sărăciei. 


Acum însă, Sora Dana Fecheta se simte acasă în Kenya și simte că Africa îi spune: ,,Bun venit acasă!” (sau NINAKUPENDA , în SWALI, limba localnicilor). Redacția îi mulțumește Sorei Dana Fecheta  sfatul ei către cititorii Corbii Albi: să își cerceteze cugetul, să își găsească vocația lor în viață și să o urmeze în mod curajos.
Sus