Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Civitas / “Păcat să strici prunele pentru țuică, dacă poți face și magiun din ele”

“Păcat să strici prunele pentru țuică, dacă poți face și magiun” 

Asociația Slow Food Turda alături de Studcoop sunt organizații nonguvernamentale care au ca scop diminuarea efectelor fenomenelor fast food, luptând cu cinste și cu lingura în mână pentru promovarea alimentației sănătoase în rândul copiilor.


Pozsonyi Márta, lidera asociației nu are de ce să se plângă, când este întrebată de reușite, deoarece arătând în jur poate oricând prezenta o mică armată de tineri, care învață să gătească, folosind materiale prime simple de la țară sau grădină mică, obișnuindu-se încetul cu încetul cu gătitul, prăjitul și prepararea desertelor.


Asociația a organizat a 7-a oară tabăra de gătit pentru elevi, care a ajuns deja vestită și peste hotare, inițiativa ”slow food” fiind un domeniu relativ nou, cu rezultate slabe in Occident, însă în Ardeal, iată, a prins rădăcini, ba mai mult, a ajuns ”cool” în rândul elevilor.


Tabăra este organizată într-o comună maghiară din județul Cluj, Várfalva (Moldovenești), având un program original, ziua începând cu gimnastică, apoi adunarea fructelor din livadă (prune, caise) – și pregătirea acestora pentru compot sau dulceață –, urmată de pregătirea pentru gătitul de prânz: băieții cară apă și scot cartofii din pământ, fetele curăță și într-o veselie caracteristică tinerilor, concurează cu băieții la pisat și făcut gomboț. 


Socializarea are un început promițător, formându-se perechi, prietenii în formare, care se manifestă mai ales în echipe de gătit sau spălat vase.

În timpul vizitei Corbilor Albi tabăra era la adunat de prune, mici echipe fiind însă la masa de lemn din aer liber, pregătind cartofii respectiv ”apa cu lămâie și mentă”, care se bea în cantități mari de tineri, luând locul cu succes sucurilor colorate carbogazoase.


La un scurt examen copii au spovedit, că stau la începutul aventurii cu gătitul, dar deja pot face acasă pentru părinți ochiuri, gomboț cu prune, paste cu sos de roșii.


Referenul principal de presă a taberei este Timi, elevă la Liceul Teoretic ”Jósika Miklós” din Turda, care dă interviuri perfecte presei – deși are numai 15 ani – tinerețea sa fiind trădată doar de ”scăpări” de genul ”e păcat să strici prunele pentru țuică, dacă poți face și magiun din ele”.

                                                                     ***
Corbii Albi au premiat liderul asociației Pozsonyi Márta precum ”voluntara șefă” Timi (referentul de presă) cu o sacoșă cu valoare de identificare în evenimentele legate de membrii Corbilor Albi în lumea toată, precum 500 de lei.
 
Sus