Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Civitas / Voluntariat în șoaptă – surorile Gombár recompensate de Corbii Albi


Anna și Aletta Gombár – în vârstă de 17 respectiv 14 ani – s-au prezentat la Biblioteca Heltai Gáspár din Cluj, pentru a l-i se permite un voluntariat în domeniul preluării și clasificării cărților, cu speranța că se vor apropia și mai mult de viața culturală. De la ora 8 până la 16 cele două fete au participat activ, ba chiar într-o independență totală de acțiune în clasificarea și expunerea pe rafturi a sutelor de cărți, o bună parte volume neclasificate încă de bibliotecă.

Devenind pentru câteva zile colegi (vecini de raft) tăcuți și foarte educați ai voluntarilor Corbilor Albi –care și-au derulat unul dintre proiectele de salvare a cărților în această bibliotecă – fetele au atras atenția asupra lor cu șoapta lor, ca stil de lucru, cea tânără arătând prima pagină a cărților luate în mână, sora sa notând datele acestora, repetându–le tot în șoaptă.


După un timp, cele două fete au luat teancurile de cărți în brațe, și cerând scuze ”pentru deranj”, au ocolit voluntarii Corbilor Albi, punând cărțile pe rafturi noi. Situația s-a clarificat atunci când conducătoarea instituției a salutat fetele, arătunde-se îngrijorată, că fetele lucrează prea cu elan, pierdându-se în timp, călătorind în lumea cărților... fără să stea jos niciodată, stând în picioare ore și ore întregi, fără pauză. Enigma fetelor fiind astfel ”elucidată”, Corbii Albi le-a cerut imediat ”interviu” surorilor Gombár.

– M-am hotārât sā fac voluntariat, deoarece am vrut sā încerc ceva nou. M-am întâlnit cu foarte mulți oameni, unele situații au fost chiar amuzante. Am învāțat sā fiu prietenoasā, rābdātoare cu oamenii, sā fiu precisā și sā lucrez câteva ore pe zi. Mi-a plācut foarte mult faptul cā am putut lucra cu cārti. Pentru mine este important sā fac ceea ce îmi place. A fost o experiențā prin care m-am dezvoltat mult și n-am regretat cā am încercat  ne-a spus Anna, în primul ei interviu.

Aletta ne spune:

– În timpul acestui voluntariat am dobândit multā experiențā. Am învātat ordine, am îndrāgit mai mult cārțile și mi-am folosit timpul în mod util. Acolo m-am întâlnit cu oameni prietenoși si rābdātori. În timp ce lucram printre cārți, timpul a trecut foarte repede, dar eu nu regret. Fiindcā acest timp nu a fost o risipā.

                                                                               ***

Exemplul surorilor Gombár (Anna și Aletta) se datorează fără doar și poate și părinților, care le-au educat încă de la fragede vârste în spiritul culturii, prezentând cartea ca atare, ca și o posibilitate modernă (cool) de a te cunoaște pe tine, respectiv lumea.

Corbii Albi a recompensat fetele pentru acest exemplu dat lumii cu câte un contract de colaborator (recenzii despre cărți din literatura română traduse în maghiară) respectiv cu câte 500 lei.

 

 

 

 

Ø   

Sus