Sâmbătă, 14 Decembrie 2019
Sâmbătă, 14 Decembrie 2019


Civitas / Comorile tradiționale maghiare mutate temporar la Cluj-Kolozsvár

Comorile tradiționale maghiare mutate temporar la Cluj-Kolozsvár 

Țara Călatei este un ținut etnografic unic în Transilvania, datorită portului popular de o rară frumusețe, bogat în motive și culori. 


Tinerii de la Asociatia EMNT Cluj, au hotărât, ca aceste comori vii din satele de etnie maghiară să fie prezentate și în inima Clujului, aducând câte o cameră amenajată cu elemente specifice populare. 


Expoziția, care se poate vizita pâna în 20 iunie 2019 în curtea sediului din Piața Unirii nr 23 este al cincilea eveniment organizat cu acest scop tradiționalist. 


Pentru popularizarea acestor valori individuale în spațiul de expoziție, pe lângă altele este expus un pat cu pilote și cearșafuri făcute de mână, precum și coronița cu mărgele, numită “Párta” în limba maghiară, care este bogat ornamentată cu perle. 


Țara Călatei unește sate mai ales din județul Cluj. Macăul, satul care e prezentat în această expoziție aparține comunei Aghireșu, are 650 de locuitori, în mare majoriate de etnie maghiară și religie reformată. 


Macău se află la 26 km de Cluj. Costumul popular e un port tipic, cu care se duc sătenii la biserică. 

Cei care nu au posibilitatea să viziteze acest sat în timpul sărbătorilor bisericești, sunt așteptati cu drag la această expoziție ca sa vadă aceste comori chiar în centrul Clujului.  
Sus