Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Civitas / Peste 300 000 de semnături pentru UDMR – ce se întâmplă cu societatea maghiară din România?

Peste 300 000 de semnături pentru UDMR – ce se întâmplă cu societatea maghiară din România?

Chiar și liderii maghiarilor sunt ușor, dar plăcut surprinși, că deși criticile la adresa UDMR au crescut simțitor, campania de adunat semnături a adus rezultate foarte bune. Până acum s-au adunat peste 300 000 de semnături pentru cei trei candidați – Winkler Gyula, Vincze Lóránt și Hegedüs Csilla - cifrele aceastea amintind de entuziasmul începutului anilor 2000.

Ce se întâmplă cu societatea maghiară din România? De unde acest sprijin semnificativ din partea maghiarilor, în pofida faptului că politica de colaboraționism a uniunii este criticată masiv în România?

Analiștii maghiari stau deocamdată surprinși în fața acestui ”rezultat”, fiind convinși că formarea aripilor maghiare la unele partide românești respectiv critica adusă colaborării cu PSD au influențat masiv societatea maghiară din România.

Părerile jurnaliștilor maghiari diferă, însă în câteva puncte există înțelegere totală. Primul atu în mâna UDMR este succesul enorm atins prin inițierea celor 1 milion de semnături din partea minorităților autohtone europene, pentru a obliga Consiliul Europei să adopte legi uniform valabile pentru respectarea drepturilor minorităților naționale.


Acest rezultat – este vorba de Minority Safe Pack – a scos UDMR din grupul multelor partide pasive din Parlamentul European, propulsându-l în lumina reflectoarelor, alături de organizațiile puternice ale minorităților europene. Cei trei noi europarlamentari maghiari din România vor avea rolul principal în elaborarea acestor legi uniform valabile în Europa, legi care reglementează dreptul de a folosi simbolurile naționale, dreptul de a folosi limba maternă, etc.

Celălalt atu al UDMR este lipsa unui partid politic românesc, care sa aibă în programul său căi de rezolvare pentru problemele specifice ale maghiarilor, făcându-i astfel concurență.

Desigur, motivele acestui rezultat de 300 000+ pot fi comentate în fel și chip, însă – vrem nu vrem – cifrele vorbesc de la sine.


Sus