Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Civitas / Zilele Mátyás király la Kolozsvár – copilașul și profesorul universitar fac cărțile împreună

Zilele Mátyás király la Kolozsvár – copilașul și profesorul universitar fac cărțile împreună

Ziua de naștere a regelui Mátyás este sărbătorită de maghiarii din Cluj în fiecare an prin festivități pe cât de spectaculoase, pe atât de educative și pragmatice, având în vizor mai ales familiile și copii.
                 
Organizatorii nu au sarcină ușoară când întocmesc programul Zilelor Mátyás király (ajunse la ediția XXVII), deoarece este tot mai greu să acaparezi atenția publicului care, adaptându-se la mediul virtual al secolului 21, se orientează tot mai dificil spre evenimente culturale.
        

În acest an reînvierea Ungariei medievale s-a făcut chiar în casa fostului proprietar clujean, Méhffi Jakab, actualmente cunoscută sub numele de „Casa Matia”, într-o sală luminoasă care emana atmosfera Renașterii Europei.
         

Copii au fost atrași în festivitate prin jocuri interactive, unul mai original și distractiv decât celălalt. 

Tinerii de la Asociația Corso au inventat un joc de cărți cu Mátyás király, cu personajele epocii și cu „sarcini” pentru a lua puncte. Noului joc de cărți i s-a dus repede vestea așa încât chiar profesorii universitari specializați în epocă au fost prezenți, să ”amestece cărțile” și să facă observații, dacă jocul are aspecte anacronice.
          

Asociația NECC s-a folosit de o zicală comună maghiară, ”Egyszer volt Budán kutyavásár” (în limba română, aproximativ, ar fi ”Mi-a ajuns o dată să mă duc la târgul de câini din Buda”). Zicala se leagă de un negustor al timpului, care a reușit să vândă căței mici la târg dar data următoare, când s-a prezentat cu dulăi, a dat faliment.
          

Folosindu-se de popularitatea zicalei, studenții biologi au inventat jocuri intercative care aveau în centrul atenției rasele de câini ungurești, precum și rolul acestora în activitățile zilnice ale maghiarilor descălecători. 

Amândouă jocurile au avut un succes ieșit din comun, copii rugând părinții să cumpere cărțile de joc cu câinii ungurești dar și pe acelea cu personajele din jurul regelui Mátyás.
        

Ideea de a te orienta în cadrul Zilelor Mátyás király (și) spre familiile cu copii s-a dovedit a fi una foarte bună, semănând informațiile culturale și istorice legate de Ungaria medievală încă de la vârste fragede, orientând interesul acestora spre cultură, civilizație, istorie și apartanența la națiunea maghiară.


Sus