Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Trei tineri din Târgu Mureș au lansat proiectul Fototeca Azopan

Acum câteva zile trei tineri din Târgu Mureș au lansat proiectul Fototeca Azopan, constând într-o arhivă fotografică online pentru salvarea și publicarea patrimoniului fotografic analog din România. Intenția este să salveze și să transpună valorile fotografiei analog în era digitală și să-o facă accesibil publicului larg.


Fototeca a fost denumită Azopan după filmele fotografice AZO PAN produse la Târgu Mureș până în 2003, când s-a închis Uzina de Materiale Fotosensibile Azomureș.   

Modelul este preluat de la Fotoarhiva Fortepan din Ungaria. Inițiatorii Edgár Szőcs, economist, Lóránd-Felix Furó, preot reformat și fotograf și Lóránd Fülöp, programator, au realizat fototeca din pasiune și fără nicio finanțare. Colecția este îmbogățită continuu cu noi poze de pe tot teritoriul României. Cele 7000 de poze datate în trei limbi (română, maghiară și engleză) accesibile în momentul de față sunt puse la dispoziția celor interesați în mod gratuit, singura condiție fiind citarea sursei și nefolosirea în scop comercial.

Massmedia, jurnaliștii și blogurile sunt bineveniți să folosească pozele pentru ilustrarea articolelor sau pentru a crea materiale bazate pe pozele din Fototeca Azopan.

Inițiatorii fac apel la persoane fizice, instituții, muzee și la fotografi amatori și profesioniști să caute prin sertare sau prin poduri fotografii realizate pe suport de hârtie sau pe suport negativ pentru a putea fi digitalizate, datate și publicate.

În prezent în colecție se regăsesc fotografii realizate între anii 1900 - 2000, dar redactorii speră să poată extinde baza de date și cu fotorafii realizate în sec. XIX. 


Cei interesați sunt invitați să viziteze fototeca la adresa www.azopan.ro și să urmărească și pagina Facebook (https://www.facebook.com/azopan) a proiectului unde vor fi de asemenea publicate poze interesante.
Sus