Marţi, 25 Iunie 2019
Marţi, 25 Iunie 2019


Civitas / Clădind încredere

Cei care nu se cunosc au toate șansele să privească suspicios unul către celălalt. Mai mult, persoanele care nu se știu au, poate, chiar o anumită doză de neîncredere în ceea ce privește intențiile celuilalt om. Proiectele comune maghiaro-române din Transilvania, oricât de modeste ar fi ele, sunt esențiale pentru a clădi încrederea reciprocă.

La începutul anilor ’90 profesorul Octavian Buracu a început clădirea acestei încrederi româno-maghiare. Euforia revoluției din decembrie 1989 a făcut ca mulți dintre noi să considerăm cealaltă persoană, indiferent de etnie, religie, limbă maternă, ca pe fratele care a trecut prin aceleași suferințe ca și noi. Etnicii maghiari și germani, însă, au trecut și prin suferința și deznădejdea pricinuită de politica de asimilare forțată practicată de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu , iar când am început să ne cerem drepturile referitoare, de exemplu, la educația în limba maternă, ne-am trezit, subit, cu opoziția vehementă a fraților majoritari.

În anul 2014 primul primar al Clujului liber a fost omagiat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare (Foto: Dan Bodea/Transilvania Reporter)

Să nu uităm nici de evenimentele sângeroase din martie 1990 din Târgu Mureș, și nici de domnia de 12 ani a ultranaționalistului Gheorghe Funar la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Acestea rămân în memoria colectivă a maghiarilor din Transilvania. De asemenea, degringolada retorică a politicienilor români din ultimii 30 de ani, care pentru a-și asigura voturile, au ațâțat permanent cele două etnii. Desigur, au fost și oameni politici maghiari care au pus paie pe foc.

Revenind la Octavian Buracu, cel care, în 2014 a fost comemorat și omagiat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, și a cărui mormânt a fost renovat cu sprijin financiar venit din orașul înfrățit Pécs: el a înființat Asociația pentru Dialog Interetnic și revista cu același nume. A militat pentru reconcilierea româno-maghiară în perioada când naționalismul era în floare. Din acest punct de vedere Szabó Csaba este într-o situație mult mai ușoară: Clujul nu este condus de Gheorghe Funar, însă, în primărie găsim un naționalist fervent, Ionuț Țene. Relicvele trecutului nu dispar ușor.

Ceea ce fac Corbii Albi și Szabó Csaba poate fi asemuit Asociației pentru Dialog Interetnic și domnului Buracu. Promotorul normalizării relațiilor interetnice din perioada de după revoluție s-a axat mai degrabă pe palierul politic, al nostru Csaba se concentrează pe literatură și publicistică. Țelul este același: cunoașterea reciprocă și clădirea încrederii.

Sus