Civitas / Clădind încredere
Cei care nu se cunosc au toate șansele să privească suspicios unul către celălalt. Mai mult, persoanele care nu se știu au, poate, chiar o anumită doză de neîncredere în ceea ce privește intențiile celuilalt om. Proiectele comune maghiaro-române din Transilvania, oricât de modeste ar fi ele, sunt esențiale pentru a clădi încrederea reciprocă.
La începutul
anilor ’90 profesorul Octavian Buracu a început clădirea acestei încrederi
româno-maghiare. Euforia revoluției din decembrie 1989 a făcut ca mulți dintre
noi să considerăm cealaltă persoană, indiferent de etnie, religie, limbă
maternă, ca pe fratele care a trecut prin aceleași suferințe ca și noi. Etnicii
maghiari și germani, însă, au trecut și prin suferința și deznădejdea
pricinuită de politica de asimilare forțată practicată de dictatorul comunist
Nicolae Ceaușescu , iar când am început să ne cerem drepturile referitoare, de
exemplu, la educația în limba maternă, ne-am trezit, subit, cu opoziția
vehementă a fraților majoritari.

În anul 2014 primul primar al Clujului liber a fost omagiat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare (Foto: Dan Bodea/Transilvania Reporter)
Să nu uităm nici de evenimentele sângeroase din martie 1990 din Târgu Mureș, și nici de domnia de 12 ani a ultranaționalistului Gheorghe Funar la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Acestea rămân în memoria colectivă a maghiarilor din Transilvania. De asemenea, degringolada retorică a politicienilor români din ultimii 30 de ani, care pentru a-și asigura voturile, au ațâțat permanent cele două etnii. Desigur, au fost și oameni politici maghiari care au pus paie pe foc.
Revenind la Octavian Buracu, cel care, în 2014 a fost comemorat și omagiat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, și a cărui mormânt a fost renovat cu sprijin financiar venit din orașul înfrățit Pécs: el a înființat Asociația pentru Dialog Interetnic și revista cu același nume. A militat pentru reconcilierea româno-maghiară în perioada când naționalismul era în floare. Din acest punct de vedere Szabó Csaba este într-o situație mult mai ușoară: Clujul nu este condus de Gheorghe Funar, însă, în primărie găsim un naționalist fervent, Ionuț Țene. Relicvele trecutului nu dispar ușor.