Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Civitas / A plecat István Nagy, flautist al Operei Naționale Române din Cluj

A plecat István Nagy, flautist al Operei Naționale Române din Cluj.

István (Ștefan) Nagy (1942–2018), flautist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a decedat la 11 septembrie după o boală îndelungată purtată cu demnitate.


Tatăl lui a fost preot reformat. Pista (Pișta), cum a fost numit în familie și l-au numit și prietenii, inclusiv cei români, a urmat liceul de muzică, apoi conservatorul din Cluj. După terminarea facultății a fost flautist la Opera Română până la pensionare.

În 1995 a avut ideea de a înființa un ansamblu, un cvartet pentru a cânta muzică veche din Transilvania. Ansamblul Baroc Transylvania a fost format din: István Nagy (flaut), Zoltán Majó (flaut drept), Erich Türk (clavecin) și Ciprian Câmpean (violoncel). Un adevărat ansamblu transilvănean!

Pista a fost un om generos, cu mulți prieteni, cu un simț fin al umorului. Când cu patru ani în urmă am lansat „proiectul” întitulat „Să ne întâlnim – nu numai la înmormântări”, a fost primul care s-a prezentat la Bulgakov, cafeneaua renumită a Clujului, unde câțiva prieteni ne întâlnim de atunci săptămânal pentru a discuta, a ne distra, a ne vedea. Pista a fost totdeauna în centrul atenției cu povestirile lui incredibile, dar adevărate de la turneele cu opera sau cu ansamblul.

Pista, ne vei lipsi. Să-ți fie țărâna ușoară! Să cânți prietenilor cu care te vei întâlni în ceruri! 


 

Sus