Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Civitas / Prima știre demnă de Centenar: trei copii volohi din Ucraina au fost readuși în sfera universului cultural român

Prima știre demnă de Centenar: trei copii volohi din Ucraina au fost readuși în sfera universului cultural român

Comunitatea volohă din raionul Perecini din Ucraina – cu problemele lor identitare și sociale grave – pare a fi trezită după eforturile făcute de tânărul călugăr carismatic ardelean, Eftimie Mitra, care de un an și jumătate încurajează părinții volohi să înscrie copii lor la o școală cu secție română, trecând la folosirea literelor latine, învățând în limba maternă (volohă=română).

Până acum, trei eleve au făcut marele pas, înscriindu-se la Școala Mixtă din Solotvino (Slatina, Aknaszlatina,UCRAINA), obișnuindu-se încetul cu încetul cu limba română modernă, uzuală, literară.


Cei doi copii noi, care se vor alătura acelora care se vor întoarce în universul cultural român de care s-au rupt de sute ani – au avut nevoie de o sumedenie de acte pentru ca administrația ucraineană să aprobe transcrierea.

Călugărul Eftimie Mitra, cu îmbrăcămintea lui simplă (sutană) și în papuci (sau desculț) s-a văzut nevoit să fie prezent la ”învoirea” celor două eleve volohe, deoarece eternele semnături și adeverințe le-au dat multă bătaie de cap părinților volohi, oameni simpli, care sunt rupți de istorie, crezând că ei vor fi in eternis ”slugile altora” și că nici o încercare de a te ridica din sărăcia tradițională nu are rost.

   

La Liceul din Poroșkovo – localitatea din nordul regiunii Mukacevo (Munkács) unde minoritatea volohă (română) este majoritară și foarte virilă – directoarea instituției a primit cu înțelegere cererea ”părții române” de a transcrie doi copii la o școală din alt raion ucrainean, având însă temeri că acești copii obișnuiți cu viața apropiată de a romilor lingurari și cărămidari nu vor frecventa școala nouă, cu secția română, fiind departe de ”controlul” administrației locale.


La urma urmei cererea a fost admisă, și semnăturile au fost obținute. 

Iată deci, prima știre demnă de pregătirile pentru Centenar: trei copii volohi din Ucraina au fost readuși în sfera universului cultural român.


Sus