Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Civitas / Hipodromul Ploiești strălucește ... în anul Centenarului

Hipodromul Ploiești strălucește ... în anul  Centenarului

                                 
Istoria curselor de cai în România a început în prima parte a secolului al XIX-lea când documentele epocii menționează apariția de „hipodromii” la Iași, București și în mai  multe localități din țară. De precizat că România este a treia țară din lume care a avut o instituție dedicată cailor – Jockey Club Român, fondat în anul 1875 – după Anglia și Franța. Primul Derby de galop a avut loc, de altfel, tot în anul 1875, câștigat de iapa GIZELDA aparținând lui Alex. Balș (www.jockeyclub.ro).  

Cursele de cai au luat ampoare cu adevărat când în la București s-a construit în anul 1906 Hipodromul de la Băneasa, unul dintre cele mai moderne la acea vreme, iar în anul 1924, a  avut loc prima ediție a Derby-ului de Trap a României, cursă câștigată de armăsarul BĂTĂUȘ, tot la Hipodromul de la Băneasa. 


Tradiția hipică a continuat chiar și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Regii, membrii guvernului, ofițerii, boierii și burghezii sau, în termeni mondeni, vipurile, dar chiar și oamenii de rând, veneau cu bucurie la cursele de la Hipodrom pentru că România era recunoscută pentru potențialui cabalin. Din nefericire, tradiția curselor din București a fost întreruptă brusc de ordinul președintelui comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej, care a dat ordin să se demoleze hipodromul pentru a fi construită clădirea Romexpo și Casa Scânteii (azi, Casa Presei Libere).             

Cursele s-au reluat în 1961 pe hipodromul de trap construit la Ploiești (însă demolarea Hipodromului de la Băneasa a însemnat desființarea curselor de galop în România). Cursele de trap au continuat și după 1989, dar  parcă nu mai aveau strălucirea din perioada interbelică. Totuși, ziua de 1 iulie 2018 a intrat cu certitudine în istoria sportului hipic din România. 


Evenimentul, care fost emoționant, s-a desfășurat în fața tribunelor arhipline, celebrând un dublu centenar: 100 de ani de la fondarea statului România precum și 100 de ani de la nașterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite al cărui nepot este sponsorul evenimentului, prin Wathba Stallions Cup.

,,Sub sloganul `One World, Six Continents`, România a fost astfel inclusă în calendarul din care mai fac parte țările: Algeria, Australia, Belgia, Brazilia, China, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Germania, Franța, Italia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Suedia. Evenimentul celebrează în 2018 `Anul Zayed`, marcând 100 de ani de la nașterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite.”(menționează  Asociația Română a Calului Arab de Curse în comunicatul de presă, https://www.facebook.com/caidecurse/).

Organizatori au fost  Asociația Română a calului Arab de Curse (A.R.A.C.), în parteneriat cu Federația Hipică Română, CSM Ploiești și Complex Hipodrom Ploiești, și astfel au avut loc 8 curse ce au reunit 57 de cai,  record de cai partanți la Hipodromul din Ploiești. 


Competiția a fost onorată de prezența:  Excelenței Sale, Dr. Ahmed Abdullah Saeed Bin Saeed Almatrooshi, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite la București; Doamnei Lara Sawaya, Director executiv al Sheikh Mansoor Festival și Președintele International Federation of Horse Racing Academies (IFHRA) – organizație care include 56 de țări precum și a Domnului Adnan Al Nuaimi, Directorul Abu Dhabi Equestrian Club, locul unde se desfășoară anual cea mai bogată cursă de cai din lume pentru caii Pur Sânge Arab. 

Alături de  invitații oficiali, sunt de menționat în calitate de organizatori, Guillaume Fillet, Președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse precum și Viorel Dabija, Președinte al Federației Hipice Române care i-au felicitat pe participanți și le-au oferit premii tuturor, indiferent de rezultatul obținut, pentru că până la urmă importantă este participarea, iar mai apoi, după antrenamente și efoturi, vine și câștigarea competiției.

„Este momentul în care România și-a reafirmat poziția în lumea curselor de galop, însă drumul e lung până la atingerea unui nivel de performanță. Ne dorim ca A.R.A.C. să devină un punct principal pe harta Europei de Est în domeniul curselor de galop pentru caii Pur Sânge Arab, iar acest lucru este posibil prin sprijinul oferit de HH Sheikh Mansoor Festival și directoarea executivă Lara Sawaya care s-a arătat încântată de acest frumos debut competițional. ” (a precizat Guillaume Fillet, Președinte al Asociației Române a Calului Arab de Curse, asociație dedicată curselor de galop pentru cai Pur Sânge Arab în România și are atribuții autorizate de WAHO -World Arabian Horse Organisation).    

„A fost prima reuniune de amploare în care s-a implicat Federația Hipică Română și sperăm ca prin toate eforturile noastre unite să atragem atenția proprietarilor de cai din România să se implice în valorificarea genetică a cailor din România. Trebuie să învățăm să ținem la tradițiile noastre, mai ales acum, în anul Centenarului, când primim o șansă să reintrăm în rândul lumii. Trebuie să continuăm ceea ce am început, să ne reafirmăm tradiția în creșterea cailor de rasă pură, cu pedigree și ascendență doarte bine controlată” (a declarat Viorel Dabija, Președinte al Federației Hipice Române).


,,Ah .. dați-mi un cal cu aripi”, spunea candva William Shakespeare, iar în anul centenarului ca într-o legendă, parcă au prins aripi caii pe hipodromul din Ploiești. Ei bine... în anul centenarului 2018, Hipodromul din Ploiești  strălucește și tradiția hipică interbelică renaște (așa cum au precizat Viceprimarul, Cristian Ganea,  reprezentantul Ligii Ecvestre Profesioniste,  Lucian Băroiu și  directorul adjunct al CSM Ploiești, Lucian Rădulescu la o conferință de presă. (,,Conferință de presă: perspective interesante pentru Hipodromul Ploiești!”, în http://www.csmploiesti.ro/ , 19.07.2018).

Deschiderea sezonului hipic a avut loc pe 29 aprilie 2018 și cursele vor continua până pe 2 decembrie 2018 când va avea loc premiul de închidere.  Redacția  Corbii Albi mulțumește   pentru  fotografii Domnului Daniel Angelescu  și informații Doamnei Irina Macedonski, PR la Asociația Română a Calului Arab de Curse.
        
Să ,,intrăm în magia spectacolului”, cum spune Lucian Băroiu. Dragi cititori,  vă invitam la evenimente hipice, indifrent unde au loc, deoarece nu veți regreta dacă veniți, iar cu siguranță veți simți, cum spune un proberb arab, cum ,,vântul cerurilor este cel care suflă între urechile unui cal."
 
Sus