Marţi, 25 Iunie 2019
Marţi, 25 Iunie 2019


Civitas / Comunitatea maghiară din Dej ia în serios educația civică a tinerilor

Comunitatea maghiară din Dej ia în serios educația civică a tinerilor

Comunitatea maghiară din municipiul Dej este de asemenea una foarte activă și una în curs de evoluție, care nu î-și abandonează membrii și organizează diferite programe cultural-artistice, educative și sociale în care se regăsesc toate categoriile de vârstă și toate categoriile sociale. Săptămână de săptămână o multitudine de activități încântă atât membrii acestei comunități, cât și maghiarii din înprejurimi. 


Succesele maghiarilor dejeni au încurajat societatea civilă din această comunitate să-și propună țeluri mai înalte. Astfel s-a născut idea organizării unei tabere tradiționale pentru tineretul din Zona de Câmpie. Această idee se materializează chiar în aceste zile, în cadrul campingului Transilvania, din Dej. 


Tabăra organizată de către Asociația Culturală Kádár József din Dej, prin doamna învățătoare Pávai Erika, s-a născut din nevoia tinerilor din micile comunități maghiare, din diaspora zonei de Câmpie, de a se cunoaște și a-și asuma identitatea și cultura națională. Obiectivele propuse de organizatori sunt activizarea tineretului, asumarea tradițiilor și obiceiurilor maghiare reprezentative pentru această regiune. 


Un rol important în realizarea taberei l-a jucat suportul inteprinzătorilor privați din municipiu, cât și voluntarii care au făcut posibilă desvășurarea activităților. Sponsorul principal este Fondul Bethlen Gábor, din Ungaria, al cărei sprijin material este exponențială în această cauză. 

Programul taberei, desfășurat între 16 – 20 iulie și la care au venit tineri cu vârstele între 13 și 17 ani din localitățile Dej, Gherla, Satu Mare, Bonțida, Chesau, Uriu, Reteag, Braniștea și Cuzdioara, este unul foarte variabil. Tinerii pot cunoaște tainele scrisului cuneiform cu ajutorul doamnei Zomora Márta, învață primi pași ai jocului de câmpie sub îndrumarea domnișoarei Molnár Márta. 

Meșterșugurile populare sunt îndrumate de către doamna Sebi Enikő și domnul Fazakas Csaba. Tainele istoriei Dejului sunt prezentate de către domnul Szász József prin mai multe ture interactive prin oraș. Doamna Horváth Tünde îndrumă tineri spre arta culinară maghiară. Domnul profesor de educație fizică 
Jánosi-Székely Sándor Pál este responsabil cu jocurile sportive interactive. De asemenea cercetașii gherleni, conduși de către Kasza Tamás, au avut un rol de jucat în organizarea jocurilor distractive pentru participanții din tabără. 


Aceste activități recretiv-educative vor fi completate prin doi invitați de seamă. Actorul Marosán Csaba va prezenta un spectacol al cărei teme principale este umorul în literatură și va organiza un atelier de artă actoricească, în care tinerii vor putea gusta tainele actoriei. Celălat invitat de seamă va fi cantautorul Székely Pál, din Dej, care va ține un concert pentru cei prezenți. 

Ultima zi a taberei ofera posibilitatea participanților să prezinte tot ce au învățat în această săptămână și să-și măsoare cunoștiințele print-un concurs specific. 
Tabăra care se va termina vineri v-a oferii momente și amintiri de neuitat atât participanților, cât și organizatorilor. 

 
Sus