Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Civitas / Lengyel Erika: Ce te aduce, ce te ține și ce te duce în/din București

Lengyel Erika: Ce te aduce, ce te ține și ce te duce în/din București

Dacă te-ai născut undeva departe de București, de arșița verilor și viscolele iernilor, și ai o viață cât de cât ok în orașul tău natal sau cel puțin în zonă.. este destul de greu de imaginat că te trezești dimineața și spui: gata, îmi fac bagajul și mă mut la capitală.

Trebuie să apară o oportunitate de nerefuzat, de regulă pe plan profesional. În general, la asemenea mutări încercăm să ne consolăm, că de fapt este vorba despre o scurtă perioadă, că jobul respectiv va da bine în CV, că un pic de experiență nu strică. După această îmbărbătare se face bagajul, cât mai mic cu putință, căci nu-i așa, în curând avem de gând să revenim la vatră.


Ajunși în București, prima dată ne copleșește viața efervescentă de pe străzi, traficul, aparent infernal, dar în fond foarte bine organizat, iuțeala oamenilor la vorbe. Bine, nu în sensul negativ, cum am crezut și eu la început, adică scopul nu este să sară din start la gâtul tău, ci... pur și simplu așa se vorbește pe aici, așa e ritmul în care se vorbește, se muncește în capitală.

Apoi vine jobul, care este unul solicitant față de ce făceai în provincie și ritmul este cel pe care ai avut prilejul să îl constați încă din prima zi. După primul proiect urmează al doilea, chiar și al treilea și abia atunci începi să realizezi că ai făcut deja două ture la Ikea sau la Jumbo și încet încet începi să te stabilești.

Ce-i drept, are și multe avantaje statul la București. Ai marea la 2 ore, muntele cam la aceeași distanță (asta dacă nu e în plin sezon estival în funcție de anotimp), evenimente culturale, proteste de toate felurile, concerte, restaurante și grădini frumoase, deci ai unde să îți limpezești capul după muncă. 

Mai nou, cel mai mult îmi place să petrec timpul în grădina botanică. Cea din Cluj este mai frumoasă, dar și cea din capitală are o serie de avantaje: e liniște, poți să mergi cu păturica și lângă malul unei bălți cu niște pești imenși, alături de niște rățuște sălbatice poți petrece o după-masă relaxantă, lecturând ceva ușor.

Tocmai pentru că este o lume deschisă, foarte repede îți poți găsi și niște amici... Dacă ai noroc, îți vor fi alături și peste 2-3 luni.. Însă dacă ești cu adevărat norocos, te poți întâlni cu oameni care provin din zona ta, ei, atunci prietenia ar putea deveni mai profundă, mai de durată. 

Mă număr printre acei norocoși, care au reușit să aibă un cerc de prieteni de foarte bună calitate, din care însă foarte mulți au decis de-a lungul timpului că pun punct/suspendă viața lor de aici, ori se mută definitiv din București. Dorul de acasă, ritmul unei vieți mai liniștite, starea vremii, taximetriștii, aglomerația de la metrou sau din trafic etc.

La începuturi am venit în ideea că în maxim 6 luni mă întorc înapoi la Cluj, dar iată, au trecut 13 ani și jumătate și tot aici am rămas. 

Am avut și am în continuare dilemele mele legat de viața asta ”capitalistă”, însă de fiecare dată când mă decid că îmi adun jucăriile și plec, mă frământă o întrebare de bază: oare ritmul meu dezvoltat în București în ultimul deceniu ar putea fi compatibil cu cel al unui oraș mai mic și liniștit?

Sus