Vineri, 13 Decembrie 2019
Vineri, 13 Decembrie 2019


Civitas / Ce vor face românii și maghiarii, după ce pică Dragnea?

Ce vor face românii și maghiarii, după ce pică Dragnea?

Va trece și sărbătoarea zilei în care Dragnea va ieși din politică, și vom sta iarăși față în față noi, maghiarii și românii. Ceaușescu ne-a unit, Dragnea ne-a unit, ce o să facem când nu mai avem inamic comun și ne dăm seama că lucrurile noastre stau acolo, unde le-am lăsat ”înainte de Dragnea”?

O zi, două, și iarăși va apare ”pericolul maghiar” în presă, iarăși vor veni știrile ”halucinante”, generând o stare de neîncredere reciprocă.

Totul va merge oare mai departe, așa cum a fost ”înainte de Dragnea”? Există oare un proiect de țară în care am putea crede noi, maghiarii și românii? Va fi oare măcar un singur partid românesc, care să vrea să rezolve problemele specifice ale maghiarilor, legate de folosirea limbii maghiare, școli, internate, grădinițe, autoadministrare, universități, steaguri și imnuri?

Dacă nu găsim răspunsuri la aceste întrebări, vom bate pasul pe loc, amintindu-ne de luptele comune împotriva inamicilor comuni, când ne simțeam uniți și deschiși pentru un viitor decent. Uitându-ne la alianțele și cârdășiile vechi și noi din viața politică din România, ne vom aduce aminte mereu de Sigismond Borlea, un deputat român în Dieta Maghiară, care i-a mărturisit lui Slavici, că ”pentru a obține drepturi pentru români, se poate alia și cu dracul”.

La urma urmei cu cine vrem să ne aliem noi, maghiarii și românii? Ce vor face ungurii și românii, după ce pică Dragnea? 

Sus