Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Civitas / Conace și castele maghiare restituite, transformate în spații recreative pentru familii cu copii mici

Conace și castele maghiare restituite, transformate în spații recreative pentru familii cu copii mici

Restituirea imobilelor societății maghiare - confiscate de către comuniști - a pierdut în ultima vreme (practic din 2012) mult din avântul democratic. La început problemelele principale ale acestor restituiri erau nuanțele lor naționaliste, apoi s-a trecut la inexactitățile de traducere ale actelor. La aceste argumente din urmă răspunsul a fost unul ironic din partea maghiară: când s-au luat posesiunile hârtiile erau perfect valabile, dar când e vorba de restituit, actele devin imediat neclare.


În cazul restituirii conacelor și castelelor ungurești problema a fost din start greoaie, deoarece succesorii trăiau în străinătate, o bună parte din ei neavând planuri concrete cu imobilul restituit – în majoritatea cazurilor nepoții și strănepoții fiind prinși nepregătiți pentru investiții uriașe de acest gen.


Lipsa tradițiilor civice, incultura și delăsarea instituțiilor, a condus la deteriorarea spectaculoasă a multor astfel de edificii, care până la revoluție au funcționat ca și instituții agricole, internate sau spitale, având în această perioadă comunistă totuși o ținută decentă – fără frumusețea și atmosfera de odinioară, vandalizate dar… funcționabile.


Presa s-a aruncat la început cu sete pe tematica acestor restituiri, sugerând societății că ”se întorc grofii unguri”, și orașele din Ardeal vor rămâne cu piețele și centrele retrocedate, transformate în ”mici Ungarii”.


Mai târziu însă, când s-a văzut cum sunt folosite de către societatea maghiară aceste imobile elegante, chiar și în stadiul lor ruinificat, presa și-a pierdut brusc interesul pentru această tematică. Asta deși majoritatea conacelor și castelelor retrocedate au fost transformate rapid în centre culturale, sau – în cel mai rău caz – in parcuri de recreere, devenind astfel locurile preferate ale familiilor maghiare.


Cel mai nou ”membru” al acestui sistem cultural-recreativ este castelul din Gilău, mai exact parcul acestuia, unde din 2016 încoace se organizează zile culturale maghiare, cu titlul Várkert Fesztivál, cu un program complex, organizatorii bazându-se mai ales pe familiile tinere cu copii mici, care găsesc în acest loc – pe o durată de trei zile – un spațiu perfect pentru odihnă activă.

      

Să sperăm că aceste conace și castele retrocedate – cu festivalurile organizate în parcurile lor – vor reajunge în aria de interes a presei românești, care sa ajute prin articole și promovarea evenimentelor sute de familii românești cu copii mici, care ar putea petrece zile întregi în compania taberelor medievale, minicursurilor de lucru manual sau jocurilor interactive educative.

Sus