Duminică, 21 Iulie 2019
Duminică, 21 Iulie 2019


Civitas / Florentin Sorescu: Despre lipsa unui program/proiect coerent de integrare a Transilvaniei în România ținând cont de particularitățile ei.

Florentin Sorescu: Despre  lipsa unui program/proiect coerent de integrare a Transilvaniei în România ținând cont de particularitățile ei. 

Aceasta este una dintre greșelile fundamentale ale statului român după Marea Unire: lipsa unui program/proiect coerent de integrare a Transilvaniei în România ținând cont de particularitățile ei. 

M-aș fi așteptat, din acestă perspectivă, să văd în manualele noastre, alături de personalitățile românești, și pe cele ale secuilor, sașilor, etc, atât din lumea literară, cât și din cea științifică. Totodată, istoria particulară a Ardealului trebuie luată ca atare, ca un capitol distinct, văzută nu doar din perspectivă românească. O autoguvernare, fie ea și administrativă, nu înseamnă izolarea respectivei entități, ci relații bilaterale privilegiate de natură să avantajeze ambele părți, într-o relație de interdependență. 

Nu-mi imaginez vreun secui sau saș regăsindu-se într-un imn național cum este "Deșteaptă-te, române", versurile lui Mureșan stârnesc un ecou în sufletele noastre, ale românilor, nu în cele ale naționalităților conlocuitoare. 

O formulă mai universală ar fi mult mai indicată, in măsura în care s-ar putea regăsi în ea și românul, și sasul, și secuiul.
Sus