Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Așteptăm Ungaria, să cumpere toate stațiile de autobuz din Cluj?

Așteptăm Ungaria, să cumpere toate stațiile de autobuz din Cluj?

În Cluj de 8 luni sunt cerute autoritățile să corecteze textele trilingve amplasate în stațiile de autobus. Citind textul maghiar, îmbufnești în râs, numărând greșelile de ortografie și de exprimare. Fără doar și poate, textul ar putea fi oricând un subiect de examen pentru cei din clasa a patra.

Reclamațiile maghiarilor sunt discrete, în primul rând datorită fricii, că autoritățile abia așteaptă să găsească un pretext pentru a face dispărută orice înscripție maghiară, iar acum ar avea un pretext perfect.


În al doilea rând, maghiarii sunt tot mai derutați de acest haos moral ce cuprinde România, ne mai știind unde să-și caute rezolvări pentru problemele lor specifice. Dacă nu se respectă nici legile scrise, cum să te aștepți să se respecte cele nescrise, cum ar fi scrisul corect?

Ardealul fiind o regiune etern veselă, glumele născute pe seama primitivismului generalizat din România sunt fără sfârșit. Au venit la modă toate ghicitorile bazate pe lipsa, respectiv prezența accentelor, diacriticilor, care nasc tot felul de înțelesuri deocheate.

Una dintre aceste comentarii sunt însă mai sumbre. 

”Să cumpere Ungaria stațiile de autobuz să le modernizeze. Ei nu și-ar permite să stea 8 luni de râsul lumii, explicând reclamanților, că nu există lege pentru a scrie corect în maghiară în spațiul public...”Altminteri ideea comentatorului ar fi putut să se nască din cazul Pannonia din Satu Mare, o clădire emblematică a fostului oraș locuit aproape exclusiv de maghiari și șvabi. Fostul hotel Pannonia (transformat în Dacia) a ajuns – ca și alte multe clădiri ungurești – fără proprietar, degradându-se în fața sătmărenilor, dând centrului orașului o atmosferă semibombardată.

Statul maghiar s-a plictisit de tergiversările fără sfârșit, și a cumpărat  indirect – pur și simplu clădirea.

              

Pe cât de interesantă e această metodă de a conserva clădirile emblematice ungurești, cu atât de tristă, deoarece deja ideea însăși de a deveni incapabil să-ți administrezi lucrurile, sună sumbru.

Acum ce facem? Așteptăm Ungaria, să cumpere toate stațiile de autobuz din Cluj, respectiv frumoasele clădiri ungurești ajunse în paragină după sfârșitul Primului Război Mondial?

Sus