Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Civitas / Până și un parc e asociat cu maghiarii din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg

Nu mă gândeam vreodată că o voi auzi și pe asta. Adică: un parc părăsit cu niște arbori să fie asociați, sau, mai rău, să fie identificați cu maghiarii din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. Și acest lucru denotă o adversitate latentă față de această minoritate, care, cândva, a fost majoritate în capitala Transilvaniei.

Vorbim aici de nimic altceva decât de evenimentul care a fost prilejuit de reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviarilor din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. În cadrul acesteia s-au prezentat proiectele câștigătoare: locurile trei, doi, și respectiv, unu.

În cadrul conferinței de presă l-am întrebat pe Vlad Sebastian Rusu, liderul grupului de arhitecți care a câștigat concursul de soluții, manageriat de Ordinul Arhitecților din România (OAR) și finanțat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, care vor fi elementele arhitectonice care vor defini parcul ca fiind „al feroviarilor”. Mi-a răspuns că ei s-au gândit să redenumească spațiul verde: Grădina Someșului. 

Propunerea, care, conform spuselor primarului Emil Boc, va fi supusă unei dezbateri publice, e chiar în regulă. Din păcate, nu a mai rămas nimic (nici măcar șinele de cale ferată utilizate de trenulețul copiilor, ele fiind furate de-a lungul anilor) din ceea ce a fost în parc. Ba da, arborii… :)

Eventuala redenumirea a exaltat un român, el afirmând că nu mai trebuie sa rămână nimic din CFR, referindu-se, desigur, la echipa relansată de Pászkány Árpád Zoltán, fostul proprietar de la Polus Transilvania și al echipei de fotbal „maghiare” CFR 1907. Să nu uităm, că la un moment dat locația a fost concesionată  omului de afaceri maghiar pentru a construi bază sportivă pentru echipa sa.

Da, poate că trebuie șters tot din memorie. Chiar și faptul că echipa feroviarilor clujeni, Kolozsvári Vasutas Sport Klub a luat ființă în 1907, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Chiar așa de rău stau lucrurile?

Sus