Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Miercuri, 23 Ianuarie 2019


Civitas / A.de Știri: Congresul Autorităților Regionale al Consiliului Europei își ține reuniunea la Băile Bálványos

A.de Știri: Congresul Autorităților Regionale al Consiliului Europei își ține reuniunea la Băile Bálványos

Problema utilizării limbilor în administrațiile locale nu este doar o chestiune de naționalitate, ci și una profesională, scopul este clar: limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, alături de limba română – s-a afirmat în cadrul conferinței de presă ce a avut loc la Consiliul Județean (CJ) Covasna, legat de reuniunea de la sfârșitul lunii mai a Comisiei de specialitate din cadrul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

    

„Scopul nostru este acela ca limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, alături de limba română, iar acest eveniment reprezintă un instrument al obiectivului nostru. Prin acest eveniment dorim să informăm opinia publică internațională că reprezentanții României folosesc un limbaj duplicitar, în străinătate arată, în lumina diferitelor legi, cât de bine a rezolvat România situația minorităților naționale, însă noi, cei care ne confruntăm, în practică, cu această situație, avem o părere diferită. 


Totodată, se aplică dublă măsură în interiorul țării, desigur, în cadrul acestei conferințe se va vorbi și despre acest aspect. Este sigur, dacă nu noi formulăm modul în care vrem să trăim și în ce mod vrem să ducem mai departe lucrurile noastre în administrațiile locale și regionale, o vor face alții pentru noi. Experiențele din ultimele o sută de ani demonstrează că modul în care alții doresc să trăim, ar însemna pieirea noastră” – a afirmat Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, formulând obiectivul conferinței de la Bálványos.


„O spun ca adept al vorbei directe: ceea ce solicităm nu vine de la diavol, ci este ceva ce funcționează normal de zeci de ani în mai multe țări europene” – a subliniat președintele CJ Covasna, menționând acele țări europene care au mai multe limbi oficiale: Belgia, Finlanda, Italia, Slovenia, Serbia, Republica Moldova etc. Multilingvismul nu este doar o problemă de naționalitate, ci este și o problemă tehnică, profesională dar și constituțională și legislativă – a accentuat Tamás Sándor, atrăgând atenția și asupra lipsei aplicării cu bună credință a recomandărilor internaționale în România.

Schimbare de viziune: principalul nostru scop este punerea bazelor pentru următorii o sută de ani

„Este foarte greu să-i facem oamenii, care nu ne cunosc ca și comunitate și care nu au nici măcar informații fundamentale despre noi, să înțeleagă aspirațiile noastre” – a arătat Horváth Anna, vicepreședinte executiv al UDMR 


– Departamentul pentru administrația publică locală. „În acest spirit, este important și consider că este un succes în sine faptul că acest forum își ține reuniunea aici, în Ținutul Secuiesc, la Băile Bálványos, forum la care, participanții au prilejul nu doar să obțină informații captive dar să și experimenteze personal valorile noastre, cultura noastră. Principala problemă în acest moment prezintă faptul că în România drepturile minorităților, drepturile lingvistice au un caracter incert, depinzând de generozitatea majorității, respectiv de contextul politic în permanentă schimbare” – a afirmat Horváth Anna. După cum se știe, Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei își va ține reuniunea în perioada 30-31 mai 2018, la Băile Bálványos, la invitația Consiliului Județean Covasna. În prima zi are loc reuniunea comisiei de specialitate, iar în a doua zi se va desfășura conferința internațională intitulată „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”.
Sus