Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Civitas / Iarba a rămas verde după unguri

Iarba a rămas verde după unguri

Una dintre reușitele societății maghiare autonome din România este refondarea în anii 90 a instituțiilor lor socio-culturale vechi, ba mai mult, dezvoltarea acestora într-o direcție pragmatică, bazată pe educația tineretului – a tineretului maghiar, care este considerat cheia supraviețuirii pe meleagurile natale.


La început timid, marcat puternic de personalitățile în vârstă din conducerile asociațiilor, maghiarii au reușit cu timpul întinerirea, dând naștere la o societate tinerească, axată pe valorile de odinioară, educând copiii în așa fel încât să iubească calul, natura, dansul, sportul, arcul, semenii.


Asociațiile de tineret maghiare apar tot mai des în rândurile organizatorilor serbărilor culturale sau comunitare, învățând astfel ”meseria” de lideri ai societății. Până ce în anii 2000 aproape trei sferturi dintre aceste evenimente mamut au fost organizate de asociații mature, purtând marca unor lideri mai în vârstă, în anii 2010 această situație s-a inversat: acum tinerii maghiari primesc tot mai multe șanse de a învăța ce înseamnă organizarea comunitară.


Una dintre aceste organizații tinerești, KIFOR a dat chiar în aceste zile un fel de examen, fiind organizatorii Serbării Câmpenești Familiare Maghiare, în Parcul Colina. Zeci de familii maghiare au participat la program – călărit, dans popular original, desene, teatru de păpuși, concursuri pentru ”tati/mami”.


Pe rețelele de socializare maghiare au apărut sute de poze despre această zi colorată, cu foarte mulți copii, educați încă de vârste fragede pentru a observa valorile adevărate ale lumii. Multe poze deci – colorate, dinamice, vesele.


Totuși cea mai populară fotografie este una alb-negru, realizată de însuși vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István. Este (aproape) alb-negru, deoarece s-a făcut la sfârșitul serbării, când s-a adunat ultima urmă umană din parc.


Titlul fotografiei ar putea fi: iarba a rămas verde după unguri.

Sus