Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Civitas / Începe lupta maghiarilor cu diacriticile condamnate la dispariție de moda postmodernistă

Începe lupta maghiarilor cu diacriticile condamnate la dispariție de moda postmodernistă

Inițiativă curajoasă a celui mai popular portal din Ținutul Secuiesc, uh.ro., care îndeamnă la folosirea diacriticelor în corespondență și comunicare rapidă, contrabalansând astfel moda ciuntirii limbii din motive postmodernisme.

              
    
Ideea de a începe redresarea limbii maghiare ciuntite de tendințele antidiacritice nu este nouă în societatea maghiară din România, existând numeroase concursuri legate de scrierea corectă, organizate la nivel local respectiv național (unul dintre aceste concursuri mamut se va desfășura săptămâna viitoare la Baia Mare, cu concursul Liceului Maghiar Németh László).
 
     

Jurnaliștii de la uh.ro, pentru a sensibiliza cât mai bine societatea maghiară, au rugat actorii Teatrului Maghiar din Odorheiu Secuiesc să recite Imnul Maghiarilor... fără diacritice.

Textul a ieșit pe cât de distractiv pe atât de trist, formându-se cuvinte bizare.                                            Corect: Török Zsolt,Tóásó Előd. 

Să sperăm că ”ideea diacritică” a celor de la uh.ro. va da de gândit nu numai maghiarilor obișnuiți tot mai mult cu comunicarea rapidă fără diacritice, ci și jurnaliștilor români, care își pierd credibilitatea folosind incorect numele ungurești, dând naștere la niște cuvinte generatoare de hohote.Sus