Marţi, 23 Aprilie 2019
Marţi, 23 Aprilie 2019


Civitas / Kiss Olivér: De ce nu sunt punți instituționale și personale între maghiarii și românii din Transilvania?

Am primit două critici din partea unor prieteni în legătură cu articolul intitulat Maghiari și români în Transilvania: două lumi (aproape) complet paralele – e bine, înseamnă că aceste materiale sunt citite. Una a venit din partea prietenului meu Csoma Botond, deputat UDMR de Cluj. Să fie clar: el îmi este prieten din anul 1998, deci cu mult înainte de a deveni parlamentar, căci un ziarist și un politician pot fi prieteni doar în această situație… 

Reacție din partea prietenului/deputatului 

Prima parte a articolului meu a fost publicată și pe blogul personal (clic aici), iar Botond și-a scris oful ca și comentariu pe Facebook. El a criticat faptul că articolul este mai ales descriptiv, lipsind o analiză mai profundă. I-am răspuns, în limba maghiară: articolul se dorea doar o semnalare a problematicii, exact așa cum a comentat și economistul și prietenul Jenő Mátis. (Mi-a fost prieten înainte de a deveni politician…!) Am argumentat, de asemenea, că articolul nu s-a bazat pe vreo cercetare academică sau științifică. Totodată l-am întrebat: apropierea dintre maghiarii și românii din Transilvania de ce nu se poate face, în primul rând, pornind de la activități în aer liber? Din fericire, aici nu a avut de obiectat… :)

Pe FB i-am răspuns laconic, dar acum extind puțin: fără a fi istoric sau a avea pretenții de a avea cunoștințe aprofundate în acest domeniu, cred că aceste lumi paralele s-au format datorită faptului că după Tratatul de Pace de la Trianon, adică după destrămarea Imperiului Austro-Ungar, românii și-au înființat o serie de instituții proprii în Transilvania, de la cluburi de fotbal până la școli. Pe de altă parte, însă, noi, maghiarii din Transilvania, ne-am axat pe continuitate, am încercat din răsputeri să ne menținem pe linia de plutire în ceea ce privește organizațiile civice și după Trianon, dar și în timpul celor mai mult de patru decenii de comunism. Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) - Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE), de exemplu, a luat ființă încă din 1891, a fost interzisă în timpul comunismului, și a renăscut la începutul anului 1990. Același lucru s-a întâmplat cu multe organizații neguvernamentale maghiare din Transilvania. „Împreunarea” tovărășească forțată a luat sfârșit, fiecare și-a văzut de drumul lui: maghiarii (ONG-urile, bisericile, persoanele juridice și oamenii de rând) și-au cerut înapoi avuția (pământ și clădiri), și-au reînființat organizațiile civile, consolidate cu bani de la Budapesta.

Însă punțile dintre cele două comunități au fost lăsate în paragină, mai ales după decesul regretatului Octavian Buracu

Boti, ridici mănușa?

Să nu uităm, că Csoma Botond este unul dintre cei care pot face multe lucruri concrete pentru ca cele două comunități să se apropie la nivel instituțional, dar și al „oamenilor de rând”, deputatul nefiind unul care trăiește într-un turn de fildeș, ci având multe hobbyuri ce țin strâns de petrecerea timpului liber cu oamenii „simpli” din comunitate. Că de bla-blauri politice, chiar și academice ne-am săturat în cei aproape 30 de ani de „libertate”.

Îi adresez o dublă provocare: să inițieze orice crede de cuviință (excursie în natură, șah, bridge, poker, geocaching, călărie, tură de anduranță de 50 de kilometri, sau cenaclu literar româno-maghiar – avem și bibliotecă româno-maghiară…) pentru a apropia comunitatea maghiară și românească din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg.

A doua provocare este de a publica, aici pe Corbii Albi, o analiză din care să reiasă opinia lui despre motivul din pricina căruia există cele două lumi paralele.

Boti, ridici mănușa?!

Speologii, în minus

O a doua critică, o dezmințire, de fapt, a venit din partea prietenului meu (și el a fost politician la un moment dat, dar a renunțat) Szász Péter, membru marcant al Clubului Speologilor Amatori (CSA, Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub - KABK). Să nu uităm că fondatorul acestei entități civice, Bagaméri Béla, a fost cel care a descoperit Peștera Vântului…

El mi-a spus că, mai demult ce-i drept, KABK-CSA a făcut mai multe descoperiri împreună cu speologii români de la Institutul de Speologie Emil Racoviță, conduși de regretatul Iosif Viehmann. L-am provocat: zi-mi, te rog, Peti de activitățile pe care le-ați desfășurat cu ei în ultimii 3-5 ani. Nu a putut… :(

Program pentru tineri?

Cred, de asemenea, că cele două guverne, maghiar și român, ar trebui să finanțeze un program de genul Erasmus, în care tinerii din cele două țări să se viziteze, să stea preț de câteva nopți, eventual săptămâni în casa celuilalt, să se împrietenească, să înceapă învățarea limbii. Știu, e o utopie. O să beau o bere și o să uit această idee… :)  

Cât vom (mai) trăi noi, maghiarii și românii din Transilvania, în lumi paralele?! Încrederea reciprocă se bazează pe cunoaștere, lumile paralele adâncesc doar suspiciunea și neîncrederea.

Sus