Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Civitas / Ferenc, János, Piroska: „Jos cu Ceaușescu, cu tâmplarul și cizmarul”

Ferenc, János, Piroska: „Jos cu Ceaușescu, cu tâmplarul și cizmarul”

Ferenc, János, Piroska, sau Ion, Paraschiva, Francisc, și mulți ca ei. Nu vom ști niciodată câți au fost ca ei... A avut „grijă” comunismul să „spele” activitățile care vizau dărâmarea ordinii (?) impuse de regimul dictatorial încheiat la sfârșit de decembrie 1989. 

Până acum 28 de ani (al douăzeci și nouălea abia a început) în țara asta existau două tabere: ‚ei” și „noi”. „Ei” erau mai puțini, dar aveau toate mijloacele să pară mulți și puternici. „Noi” eram executanții, cei care trebuia să fim extaziați în urma oricărei baliverne spuse de Ceaușescu, să mulțumim oricând și pentru orice partidului. 

Ciudat, dar adevărat. Pe vremea comunismului aveam un dușman comun, indiferent cum ne numeam, ce limbă vorbeam acasă. Ieșeam în lume și ne puneam o mască, fie a entuziasmului pentru condițiile create de partidul unic, fie a nepăsării. Mai exista o categorie, a acelora care au ales să lupte cu mijloacele modeste pe care le aveau la dispoziție împotriva dictaturii lui Ceaușescu. 

Mă uit pe site-ul Memorialului de la Sighet și văd un articol cu titlul: „Frații János și Francisc Barabas”, articol din care citez; „ În 1983, frații János și Ferenc Barabás, împreună cu Piroska (Paraschiva) Márton, au realizat și au răspândit manifeste cu mesajul „Jos cu Ceaușescu, cu tâmplarul și cizmarul”. Turnați la Securitate, au fost arestați toți trei în iulie 1983 (primul, Ferenc; al doilea, János; Piroska, după două săptămâni).”


Cei trei (foto stânga și dreapta) au confecționat ștampile pe care scria „Jos cu Ceaușescu, cu tâlharul și cizmarul!”, ștampilau foi de hârtie pe care le răspândeau în spațiul public, chiar la marele loc de pelerinaj al catolicilor de la Csíksomlyó (Șumuleu Ciuc), în Miercurea Ciuc și în împrejurimi. Au fost prinși pentru că cineva i-a turnat la temuta Securitate. 

János Barabás și Piroska Márton au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, Ferenc Barabás la 7 ani. În 1987, după 4 ani de detenție a fost eliberat ultimul dintre cei trei, Ferenc Barabás

Și pentru că povestea aceasta adevărată merita să aibă un final fericit, chiar a avut unul. Fráncisc și Piroska s-au căsătorit când încă Fráncisc era închis la Aiud. 

Nu știu unde locuiesc acum cei trei eroi. Dacă tot în zona Miercurea Ciuc vor putea fi găsiți, îmi propun și îmi promit mie însumi să-i caut în vara lui 2018, să stau de vorbă cu ei și să bem o bere împreună. Csíki Sör!Sus