Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Civitas / Maghiari și români în Transilvania: două lumi (aproape) complet paralele

Maghiari și români în Transilvania: două lumi (aproape) complet paralele

                                           Trăim, într-adevăr în lumi paralele?

Menționam, într-o postare anterioară, lumile paralele în care trăim, noi, maghiarii și românii din Transilvania. De altminteri, în titlu am scris dinadins maghiari și români, și nu invers, dorind, prin aceasta să fac o discriminare pozitivă la adresa comunității mele, minoritare.

Poate, într-o postare viitoare voi scrie despre „relațiile interetnice” din Mănășturul copilăriei mele, despre bătăile pe care le-am încasat împreună cu ceilalți maghiari de pe strada Mehedinți (rămâi fără dinți) la școală, pe stradă, în jurul blocului, de câte ori s-a strigat după mine Ungur-bungur țapa-n c*r și alte asemenea. Acum, însă, să rămânem într-un registru semi-academic.


Bilingvism? Pagina de web a Societății Maghiare de Cultură din Transilvania nu are conținut în limba română

Desigur, nu voi scrie un articol bazat pe vreo cercetare științifică efectuată pe criterii academice stricte, vă împărtășesc doar câteva gânduri personale.

Suntem, cred, cu toții de acord: apropierea sau chiar, în unele cazuri, reconcilierea româno-maghiară în Transilvania nu poate să aibă loc decât dacă diferitele organizații neguvernamentale paralele, române și maghiare, colaborează de la egal la egal, întrucât în mai toate instituțiile de stat sau private există o subordonare între români și maghiari. Doar că aceste ONG-uri nu prea colaborează, ci coexistă într-o lume paralelă.


Există, de exemplu, lumea paralelă a studenților maghiari și a celor români. Uniunea Studențească Maghiară (UCMC – KMDSZ) a fost înființată în primele luni după revoluția din 1989. Studenții români au înființat, tot la începutul anilor ’90, diferite forme asociative și de reprezentare a intereselor celor care învață în învățământul superior clujean. Entitățile respective aproape că nu colaborează deloc, ci coexistă într-o lume paralelă

Apropiere maghiaro-română? Nici Uniunea Jurnaliștilor din România nu comunică în limba română către majoritate

De altfel, aproape în toate domeniile de activitate, de la tehnologia informației până la speologie, de la mediul de afaceri și cel academic sau științific, există entități paralele. Să nu uităm de asociațiile sau departamentele maghiare din domeniul IT, sau chiar de Clubul Speologilor Amatori (CSA – KABK) Asociația Economiștilor Maghiari din România (RMKT; înființată la Cluj-Napoca în iulie 1990), de Societatea Maghiară Tehnico-Științifică din Transilvania (EMT), care a luat ființă tot în 1990.

În capitala Transilvaniei funcționează, de asemenea, Societatea Muzeului Ardelean (EME), care este o instituție cu caracter academic constituită în 1859 cu ajutorul contribuțiilor cetățenești. Fondatorul este contele Mikó Imre, care a donat societății grădina sa având o suprafață de 12 iugăre împreună cu imobilele situate pe acest teren. Entitatea a fost reînființată tot în anul 1990.

Activitatea și creația artistică, culturală, dar chiar și dansul sunt paralele, existând Erdélyi Magyar Közmûvelődési Egyesület (EMKE; Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania) și funcționând, din 2003, un club de dans de societate în limba maghiară (www.tanc.ro). 

Desigur, nu a fost niciodată o problemă să fie cursanți români, acestora fiindu-le explicate mișcările și în limba lor maternă. La început, clubul a funcționat în încăperile tineretului romano-catolic, ca mai apoi Biserica Unitariană Maghiară să le pună la dispoziție o sală, care a fost renovată din forțe proprii. Acum, clubul funcționează și într-o sală de pe strada București nr. 15, cea mai mare de acest gen din oraș.

Societatea Maghiară Tehnico-Științifică din Transilvania (EMT) are un minim de conținut în limba română

Chiar și bijuteriile naturii sunt descoperite separat: Clubul Alpin Român Secția Universitară Cluj nu organizează ture în cooperare cu Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE), acesteia din urmă fiindu-i-se puse bazele încă din 1891, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Dar nici cei de la EKE nu caută compania celor de la CAR Universitar. Din păcate.

Această listă nu este, desigur, exhaustivă. Să amintim, totuși că există două cluburi de poker, dar și de jocuri de societate, pasionații cărților și jocurilor strategice neavând posibilitatea de a se intersecta. Poate la clubul de jocuri de societate, organizat la Centrul Cultural German… 

Să încheiem cu noi, ziariștii. În Cluj există Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC), dar și Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE), adică Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din Transilvania. Când au avut aceste două ONG-uri o activitate comună? Niciodată, cred. Abia aștept o dezmințire… 

Sus